Botwinka z ziemniakami

Botwinka – jak tylko pojawia się na straganach to wiem, jaką porę roku mamy. Uwielbiam eksperymentować i przyrządzać ją na wiele sposobów, nie tylko w formie takiej jak Wam dzisiaj pokażę. Polecam poszperać w internecie w poszukiwaniu przepisów i zrobić z niej sałatkę (z buraczka i z liści oczywiście), zgrillować, czy też upiec w piekarniku. Młode buraczki i sama botwinka to warzywo niedocenione i pomijane w kuchni, zdecydowanie niesłusznie. Szybko się ją przyrządza, buraczki są soczyste i jędrne. Sama słodycz!
Na dzisiaj mam dla Was pyszną zupę – botwinkę z ziemniaczkami, koniecznie młodymi, polskimi. U mnie niezabielona, tylko z kleksem śmietany, ale śmiało możecie ją zabielić jak tradycyjny barszcz zabielany.
Ja dla koloru i aby wzmocnić smak dodaję jeszcze stare buraczki, które można na drugi dzień usunąć z zupy.
Zapraszam do gotowania.
botwinka-przepis

Botwinka z ziemniakami

Składniki na zupę:

  • pęczek botwinki
  • masło – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • czosnek – 1 duży ząbek
  • ziemniaki – ilość wedle uznania
  • buraki – stare – 2 sztuki (można pominąć)
  • bulion drobiowy/jarzynowy – 1l
  • koperek – garść
  • śmietana 18% – 3 łyżki

botwinka z ziemniakami

Przepis na botwinkę z ziemniakami:

1. Ziemniaki oskrobać, większe przekroić na pół, zalać wodą i ugotować do miękkości, jak się woda zagotuje posolić.
2. Buraczki z botwinki oraz liście umyć, osuszyć. Buraczki oraz buraki obrać ze skórki. Młode buraczki pokroić w cienkie plasterki (można użyć malaksera). Buraki przekroić na ćwiartki. Z liści odciąć łodyżki i pokroić je 1,5-2 cm kawałeczki. Liście pokroić, odłożyć. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
3. W garnku rozgrzać masło z oliwą i na gorący tłuszcz wrzucić czosnek, delikatnie podsmażyć. Dodać młode buraczki, zamieszać i podsmażyć przez 2 minuty. Następnie dodać łodyżki, chwilkę podsmażyć. Całość zalać ciepłym bulionem, dodać buraki, zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować zupę aż do miękkości młodych buraczków (ok. 10 minut). Pod koniec dodać pokrojone liście botwinki oraz koperek, pogotować ok. 2 minut.
4. Jeśli chcemy zabielić naszą botwinkę to należy w osobnym naczyniu umieścić śmietanę i rozcieńczając ją zupą zahartować. Przelać całość z powrotem do garnka z zupą, zamieszać. Nie zagotowywać ponownie. Podawać z koperkiem i ugotowanymi, młodymi ziemniaczkami.
Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *