Caldo verde, czyli zupa z jarmużem, suszoną kiełbaską oraz ziemniakami

Zima już prawie za nami, ale czas który nadchodzi obfituje w choroby i przeziębienia, którym jakoś trzeba stawić czoło. Nas też niestety nie ominęło (mało brakowało, ale jednak!), stąd ta długa przerwa na blogu.
Jako że na moim blogu zamieszczam przepisy tylko na zupy to oczywiście zaproponuję Wam kurację z wykorzystaniem zup posiadających w swoim składzie same zdrowe i uodparniające składniki. Dzisiaj caldo verde z jarmużem. O jarmużu i jego wartościach odżywczych możecie poczytać tutaj.
Wraz z mężem uwielbiamy jarmuż i troszkę zaszaleliśmy kupując olbrzymią paczkę zawierająca 500g tego smakołyku. Kto zna jarmuż ten wie, że jest on lekki i 500g to naprawdę spora porcja. Aby go wykorzystać rozpoczęłam poszukiwania różnych dań z jego wykorzystaniem i padło na tą zupę – caldo verde z jarmużem, suszoną kiełbaską oraz ziemniakami. Wszystko co potrzebowałam do gotowania miałam akurat w lodówce, więc decyzja była łatwa i szybka jak sama zupa. Jaka wyszła? Naprawdę dobra, lekka i aromatyczna. Koniecznie użyjcie dobrej suszonej kiełbaski. Niesamowicie wzbogaca smak i sprawia, że zupa nie jest nudna. Wiecie o czym mówię? Dla mnie jest to przykre i rozczarowujące, kiedy z każdą kolejną łyżką zupa przestaje mi smakować i staje się nudna. Często tak jest z kremami. W ich przypadku łatwo o takie przykre doznania. Troszkę odbiegłam od tematu, więc już wracam i podaję listę składników.

Jarmuż

Caldo verde – zupa z jarmużem, suszoną kiełbaską oraz ziemniakami

Składniki na zupę:

  • jarmuż – 100g
  • suszona kiełbaska – 100g – ja użyłam portugalskiej kiełbaski Porco Preto Painha, ale możecie wykorzystać chorizo
  • ziemniaki – 3 średnie
  • cebula – 1 średnia
  • por – biała część, 10cm kawałek
  • bulion – 2l – drobiowy lub warzywny
  • olej ryżowy/oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • czosnek – 1 ząbek
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżka (można użyć również passaty pomidorowej – dodać ok. 100ml)
  • koperek – opcjonalnie – do dekoracji

jarmuzowa1

Przepis na caldo verde:

1. Ziemniaki, cebulę oraz czosnek obrać. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę, cebulę w piórka, a czosnek w cienkie plasterki. Jarmuż dokładnie umyć oraz porwać na części usuwając twarde żyłki. Kiełbaskę pokroić w dużą kostkę.
2. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać olej. Na gorący wrzucić cebulę, zamieszać, zeszklić. Dodać czosnek, chwilkę przesmażyć nie doprowadzając do zrumienienia się czosnku. Dodać pora, zamieszać, przykryć i dusić przez 3 minuty, aż por zmięknie.
3. Do garnka z uduszonym porem dodać ziemniaki, przesmażyć przez 2 minuty. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i całość gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.
4. Na patelni podsmażyć pokrojoną kiełbaskę aż do delikatnego zrumienienia.
5. Gdy ziemniaki będą prawie ugotowane dodać jarmuż, zamieszać i gotować kolejne 5 minut pod koniec gotowania dodając koncentrat.
6. Kiełbaskę wraz z wytopionym tłuszczem dodać do garnka z zupą, zamieszać i gotować całość jeszcze 1-2 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można serwować z koperkiem lub natką pietruszki.
Smacznego!!

Caldo verde z jarmużem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *