Chłodnik litewski z rzodkiewką i ogórkiem

Przez moje niedopatrzenie mój chłodnik litewski pozostał nieopublikowany i smętnie przeleżał wakacyjny czas w poczekalni. Wiem, że upałów już nie ma, ale pomyślałam sobie, iż taki sobie chłodnik litewski jest fajną alternatywą w cieplejsze jesienne dni. Nie trzymając się stereotypów, zapraszam na chłodnik. A co tam… pod prąd 🙂
Dodam, że inspiracją do mojego dzieła był chłodnik z Kwestii Smaku, ale u mnie w wersji bardziej tradycyjnej, czyli z ogórkiem. Muszę przyznać, że chłodnik wyszedł pyszny, orzeźwiający i w obłędnie różowym kolorze. Zapraszam gorąco!
przepis-na-chlodnik-litewski

Składniki:

  • botwinka wraz z buraczkami – ok. pół kilograma buraczków pokrojonych w słupki (oczywiście poza sezonem o botwince możemy pomarzyć, więc zadowalamy się samymi burakami)
  • bulion warzywny – ok. 1 litra
  • śmietana kwaśna 18% – 200 ml
  • sok z cytryny
  • maślanka – 0,5 l
  • kefir – 0,5 l
  • rzodkiewki – 5 dużych
  • koperek i szczypiorek – wg uznania
  • ogórek gruntowy (duży lub dwa mniejsze) pokrojony w słupki
Przepis na chłodnik litewski:

1. Botwinkę opłukać, osuszyć i poszatkować. Buraczki obrać i pokroić w cienkie plasterki, a następnie w słupki. Bulion zagotować i dodać do niego buraczki wraz z botwinką. Posolić i gotować na małym ogniu aż buraczki będą miękkie (im cieńsze plasterki, tym szybciej buraczki będą gotowe).
2. Gdy buraczki będą miękkie, w osobnym pojemniku wymieszać śmietanę z częścią wywaru, przelać ją do garnka, zamieszać, dodać soku z cytryny i odstawić do całkowitego wystudzenia.
3. Pokroić ogórka w słupki, a rzodkiewki w kostkę. Koperek oraz szczypiorek poszatkować.
4. Gdy wywar będzie już zimny przecedzić. Botwinka nie będzie nam już potrzebna, ale część buraczkowych słupków można jak najbardziej wrzucić z powrotem do wywaru (trzeba się troszkę natrudzić, ale uważam, że szkoda wyrzucać buraczki).
5. Do wystudzonego wywaru dodać kefir i maślankę (osobiście nie trzymałam się proporcji i lałam troszkę na oko, więc nic się nie stanie jak troszkę więcej Wam się wleje).
6. Dodać do chłodnika rzodkiewkę, szczypiorek, koperek oraz ogórka. Dosolić wedle uznania i podawać oczywiście schłodzony.
chlodnik-litewski-przepis
Źródło przepisu: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/botwinka/chlodnik_litewski/przepis.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *