Chowder z kaszą jaglaną i cukinią

Dzisiejsza zupa jest dziełem przypadku (znaczy się ja gotowałam, ale przepis znalazłam przez przypadek). Miała być inna zupa z kaszą i cukinią, ale jakoś tak mi z tamtą po drodze nie było i wybór padł na chowder z kaszą jaglaną i cukinią. Mimo, że jest to chowder to nie będzie to zupa rybna, bo przepis pochodzi z bloga wegańskiego, więc miłośników rybnych zup, którzy trafili tu zwiedzeni nazwą z góry przepraszam. Mimo tej drobnej nieścisłości to konsystencja zupy jest jak najbardziej zbliżona do rybnego odpowiednika (chowder jest raczej gęsty i pożywny – wszak to zupa marynarzy).
Moja wersja nie będzie wegetariańska ani wegańska, ale uważam, że taka zmiana jej chyba nie zaszkodziła. Z oryginalnego przepisu usunęłam tylko ziemniaki, a i tak bez nich jest bardzo gęsta, więc jeśli ktoś woli proszę dodać. Po ugotowaniu i degustacji muszę przyznać, że zupka jest smaczna, ma piękny czerwony kożuszek z papryki czerwonej i pięknie pachnie kminem rzymskim. Polecam na szybki i pożywny obiad!

zupa-z-kasza-jaglana

Składniki na zupę:

  • kasza jaglana – 1/3 szklanki + 2 łyżki – sparzona
  • cukinia – 1 nieduża
  • kukurydza z puszki lub kolba kukurydzy – ja użyłam kukurydzy z puszki – 150 gr
  • cebula – średnia
  • masło – 2 łyżki
  • bulion drobiowy – ok. 1l
  • mleko – 300 ml
  • słodka wędzona papryka – łyżeczka
  • kmin rzymski – 1 łyżeczka – roztarty w moździerzu
  • sól
  • płatki chilli lub chilli w proszku – do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
Przepis na chowder z kaszą jaglaną i cukinią:

1. Kaszę odmierzyć, sparzyć i odłożyć. Bulion (1 część kaszy na 2,5 części bulionu) zagotować, delikatnie posolić i wsypać kaszę. Przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut. W trakcie gotowania nie podnosimy przykrywki. Prawidłowo gotowana kasza nie powinna przywrzeć do dna garnka.
2. Cebulę pokroić w piórka, cukinię w małą kostkę. Jeśli używamy kolb kukurydzy to należy zdjąć ziarna za pomocą noża. Jeśli kukurydzy z puszki to należy ją odsączyć.
3. Na patelni rozgrzać masło/olej, zeszklić cebulę. Następnie należy dodać wszystkie przyprawy (chilli, kmin oraz paprykę) i całość przemieszać. Do cebuli dodać cukinię oraz kukurydzę, całość ponownie zamieszać i chwilkę przesmażyć.
4. Zalać bulionem, dodać mleko, zagotować. Wszystko gotować, aż do miękkości cukinii. Zupę doprawić do smaku solą.
Podajemy posypaną natką i dodatkowymi płatkami chilli.
Smacznego!!

Źródło przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2013/09/chowder-to-gesta-zupa-na-ogo-z-owocow.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *