Krem pietruszkowo-gruszkowy

Zupa krem pietruszkowo-gruszkowy to zupa, którą gotowałam z dziwnym drżeniem serca. Wiem, że to brzmi śmiesznie, ale jakoś nie mogłam się doczekać, kiedy wypróbuję ten przepis i byłam nim naprawdę podekscytowana. Zupa ma na pewno nietypowe i niestandardowe składniki, choćby takie jak: cynamon, a samo połączenie pietruszki i gruszek też nie jest czymś oczywistym. Na usta ciśnie się na pewno pytanie o pierwsze wrażenia po ugotowaniu i muszę przyznać, że zupa ma niesamowity smak, jest taka gładka, wykwintna i niecodzienna, a same dodatki w postaci oliwy, płatków chilli sprawiają, że można ją z powodzeniem serwować na uroczystych, domowych obiadach i na 100% zachwyci gości.
Zupa pietruszkowo-gruszkowa zdecydowanie bardziej spodoba się zwolennikom słodkich smaków w zupach – tym, którzy za nimi nie przepadają chyba nie przypadnie ona do gustu, czyt. mojemu mężowi 🙂 . No cóż, ja definitywnie powrócę do tego przepisu nie raz.

Składniki:
pietruszka – korzeń 0,5 kg
gruszka – 1 szt.
wywar/bulion drobiowy lub warzywny – 1,5l
mleko – 250 ml
oliwa z oliwek – 1 łyżka
masło – 1 łyżka
cynamon – 1/3 łyżeczki lub do smaku
sól, pieprz – do smaku
pieprz cayenne – do smaku
sok z cytryny – 1 łyżka
dodatkowa oliwa z oliwek, płatki chilli, ew. tarty parmezan – do podania

Przepis na zupę pietruszkowo-gruszkową:

1. Pietruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Gruszkę obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki i odłożyć.
2. W garnku podgrzać masło wraz z oliwą. Wrzucić pietruszkę, posolić i obsmażyć przez ok. 5 minut, od czasu do czasu zamieszać. Nie podpuścić do rumienienia się pietruszki.
3. Przygotowaną pietruszkę dodać do garnka z pietruszką, zamieszać, dodać cynamon i całość jeszcze przez kolejne 5 minut przesmażyć. Zamieszać od czasu do czasu, aby nie przywarło.
4. Wlać bulion, zagotować. Gotować całość do miękkości warzyw, ok. 10 minut. Po tym czasie wlać mleko i znowu zagotować. Doprawić zupę pieprzem.
5. Zmiksować całość na gładki krem, doprawić sokiem z cytryny oraz solą.
6. Podawać polaną odrobiną oliwy z oliwek oraz posypaną płatkami chilli oraz tartym parmezanem.

krem-gruszkowo-pietruszkowy
Źródło przepisu: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/gruszki/zupa_z_gruszki_i_pietruszki/przepis.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *