Śmiało mogę powiedzieć, że jest to jedna z moich ulubionych zup i moje odkrycie 2014 roku. Uwielbiam kolendrę (zarówno w formie suszonych ziarenek, jak również same listki), a za kminem rzymskim wskoczyłabym w ogień (nie wspomnę już o soczewicy i mojej miłości do niej!).
Jak tylko słońca brakuje na niebie, to wyciągam wszystkie potrzebne do zrobienia tej zupy składniki i w kilka chwil, przy naprawdę niewielkim wkładzie pracy własnej wyczarowywuję Maroko w mojej kuchni i od razu świat staje się piękniejszy.
Nie wierzycie? Będziecie się musieli sami o tym przekonać.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na marokańską zupę z soczewicą, cynamonem i kminem rzymskim.
Marokańska zupa z soczewicą, cynamonem i kminem rzymskim
Składniki na zupę:
- soczewica czerwona – 150g
- seler naciowy – 2 łodygi
- czosnek – 2 ząbki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- cebula – duża
- bulion drobiowy – ok. 1 litra plus 300ml wody*
- pomidory w puszce VERA – 1 puszka – krojone
- kmin rzymski – 1 łyżeczka – zmiażdżony w moździerzu
- kolendra – ziarenka – 1,5 łyżeczki – zmiażdżona w moździerzu
- ras el hanout – 2 łyżeczki**
- sól, pieprz – do smaku
Do dekoracji:
- kolendra – świeża
- karmelizowana cebula – średniej wielkości cebula, duża szczypta cukru trzcinowego, olej ryżowy, szczypta cynamon, szczypta papryczki chilli w proszku
- jogurt grecki
*dodałam w trakcie gotowania, bo zupa wydawała mi się za gęsta – ilość dodatkowej wody można dostosować do swoich upodobań
** przyprawę ras el hanout można kupić w sklepach internetowych lub przygotować samemu (składniki: czarny pieprz, kolendra, kardamon, mielony imbir, ziele angielskie, goździki, gałka muszkatołowa, kmin rzymski, cynamon, kurkuma, koper włoski, suszone płatki róży – składniki rozetrzeć w moździerzu i połączyć ze sobą)
Przepis na marokańską zupę z soczewicą, cynamonem i kminem rzymskim:
1. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Seler naciowy umyć, obrać, pokroić w małą kostkę. Soczewicę odmierzyć i przepłukać na sitku pod bieżącą wodą.
2. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać oliwę, dodać cebulę wraz z selerem. Zamieszać i smażyć, aż warzywa zmiękną (nie można pozwolić im się zrumienić). Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz kmin wraz z kolendrą, zamieszać i smażyć przez 1 minutę. Dodać ras el hanout, soczewicę, pomidory wraz z sokiem oraz bulion, zamieszać i zagotować. Zredukować ogień pod garnkiem do minimum i gotować pod przykryciem przez ok. 30 minut.
3. W międzyczasie przygotować karmelizowaną cebulę – cebulę pokroić w piórka, w rondelku rozgrzać olej i wrzucić cebulę, zrumienić. Na koniec, gdy cebula będzie już równomiernie zrumieniona dodać cukier, cynamon oraz paprykę chilli, zamieszać i pozwolić, aby cukier się rozpuścił. Zdjąć z ognia (można również polać dno rondelka z zewnątrz zimną wodą, aby cebula się nie przypaliła) i rozłożyć przygotowaną cebulę na papierowym ręczniku kuchennym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
4. Doprawić zupę do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z kolendrą, cebulą oraz/lub jogurtem greckim.
Smacznego!!
jaka aromatyczna i jednocześnie pożywna!
Niestety wszystko zostało zjedzone 🙂
można zamówić z dostawą do domu? wygląda obłędnie i na pewno tak właśnie smakuje… mniam!