Nylonówka

Święta idą, więc czasu brak! Goniąc ze szmatą często brak nam czasu na wymyślne zupy, więc tym razem przepis na zupę z rodzinnego domu mojego męża. Zupa banalnie prosta, niby to rosół, niby nie. Po prostu nylonówka! Proste połączenie rosołu, warzyw i kaszy manny. Dla tych zabieganych – zupa cud!
Aha… w nylonówce miały być ziemniaki, ale M. zapomniał mi powiedzieć, że powinny być. Więc dodajcie je pokrojone w kostkę 🙂 W przepisie już są.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut

Składniki:

  • rosoół – 1 l
  • marchewka z rosołu – 1 szt.
  • ziemniaki – 2 średnie
  • kasza manna – 6 łyżek
  • natka pietruszki
  • zupa-nylonowa

    Przepis na nylonówkę:

    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Rosół doprowadzić do wrzenia, wrzucić ziemniaki i ugotować je do miękkości. Marchewkę z rosołu pokroić w drobną kostkę. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodać marchewkę i całość zasypać kaszą manną. Pogotować jeszcze przez 3 minuty.
    Podawać gorącą okraszając hojnie natką pietruszki.
    Smacznego!

    Źródło przepisu: teściowa

3 thoughts on “Nylonówka

  1. Dziękuję, już poprawiam 🙂

  2. życzliwy

    Hojnie, nie chojnie 😛

  3. Paweł

    Dlaczego Nylonówka, tzn. skąd wzięła się nazwa ?
    Sam często we wtorek gotuję coś takiego, z tym że zawsze nazywałem to krupnikiem 😉
    Jest też wersja z ryżem, równie smaczna!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *