Zupa mojego dzieciństwa i pierwsza, którą nauczyłam się samodzielnie gotować. W moim rodzinnym domu, gdy pojawiała się zupa ogórkowa na stole, mama nalewała mi jej więcej niż tacie 🙂 Nie wiem, co w niej jest takiego, ale dla mnie to zupa-klasyk. Lekko kwaśna, treściwa, a drugiego dnia jest jeszcze lepsza. Polecam na zimowe dni!
Składniki na 4 porcje:
- ogórki kiszone – 3 sztuki
- wywar mięsno-warzywny – 1,5 litr
- marchewka z wywaru lub świeża
- ryż – 6 łyżek lub wg uznania lub kilka małych ziemniaków
- śmietana 18% – 2 pełne łyżki
- sól, pieprz
- woda spod ogórków
Przepis na zupę ogórkową:
1. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odłożyć. Marchewkę (czy to z bulionu czy też świeżą) również zetrzeć na tarce o tej samej grubości oczek.
2. Bulion zagotować i na gotujący wsypać ryż lub wrzucić ziemniaki. Jeśli bulion był wcześniej niesolony, można go teraz delikatnie posolić. Całość gotować, aż do miękkości ryżu/ziemniaków.
3. Jeśli korzystamy ze świeżej marchewki to w połowie czasu gotowania ziemniaków/ryżu należy ją dodać do wywaru.
4. Gdy ziemniaki/ryż są już gotowe, dołożyć do zupy ogórki oraz dolać wodę spod ogórków. Zamieszać i gotować 5 minut.
5. Zupę zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
6. W osobnym naczyniu zahartować śmietanę i dodać ją do zupy.
Uwagi dodatkowe:
1. Należy pamiętać, żeby najpierw ugotować w bulionie ziemniaki/ryż, bo gdy dodamy kwaśne ogórki i wodę spod ogórków, nic nam się już w wywarze nie ugotuje. Sprawdziłam to osobiście. Raz zapomniałam o ziemniakach i wrzuciłam je w odwrotnej kolejności i się nie ugotowały.
2. Osobiście ryż do ogórkowej gotuję osobno i wrzucam bezpośrednio do miseczek przed nalaniem zupy – po prostu nie lubię jak drugiego dnia ryż pęcznieje wpijając zupę.
Źródło przepisu: przepis własny
Mam nadzieję, że zasmakuje 🙂
Dzis wyprobuje 🙂 wyglada smakowicie