Tradycyjna Zupa Ogórkowa

Zupa mojego dzieciństwa i pierwsza, którą nauczyłam się samodzielnie gotować. W moim rodzinnym domu, gdy pojawiała się zupa ogórkowa na stole, mama nalewała mi jej więcej niż tacie 🙂 Nie wiem, co w niej jest takiego, ale dla mnie to zupa-klasyk. Lekko kwaśna, treściwa, a drugiego dnia jest jeszcze lepsza. Polecam na zimowe dni!

Składniki na 4 porcje:

  • ogórki kiszone – 3 sztuki
  • wywar mięsno-warzywny – 1,5 litr
  • marchewka z wywaru lub świeża
  • ryż – 6 łyżek lub wg uznania lub kilka małych ziemniaków
  • śmietana 18% – 2 pełne łyżki
  • sól, pieprz
  • woda spod ogórków

przepis_na_zupe_ogorkowa

Przepis na zupę ogórkową:

1. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odłożyć. Marchewkę (czy to z bulionu czy też świeżą) również zetrzeć na tarce o tej samej grubości oczek.
2. Bulion zagotować i na gotujący wsypać ryż lub wrzucić ziemniaki. Jeśli bulion był wcześniej niesolony, można go teraz delikatnie posolić. Całość gotować, aż do miękkości ryżu/ziemniaków.
3. Jeśli korzystamy ze świeżej marchewki to w połowie czasu gotowania ziemniaków/ryżu należy ją dodać do wywaru.
4. Gdy ziemniaki/ryż są już gotowe, dołożyć do zupy ogórki oraz dolać wodę spod ogórków. Zamieszać i gotować 5 minut.
5. Zupę zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
6. W osobnym naczyniu zahartować śmietanę i dodać ją do zupy.

Uwagi dodatkowe:
1. Należy pamiętać, żeby najpierw ugotować w bulionie ziemniaki/ryż, bo gdy dodamy kwaśne ogórki i wodę spod ogórków, nic nam się już w wywarze nie ugotuje. Sprawdziłam to osobiście. Raz zapomniałam o ziemniakach i wrzuciłam je w odwrotnej kolejności i się nie ugotowały.
2. Osobiście ryż do ogórkowej gotuję osobno i wrzucam bezpośrednio do miseczek przed nalaniem zupy – po prostu nie lubię jak drugiego dnia ryż pęcznieje wpijając zupę.

Źródło przepisu: przepis własny

2 thoughts on “Tradycyjna Zupa Ogórkowa

  1. admin

    Mam nadzieję, że zasmakuje 🙂

  2. KK

    Dzis wyprobuje 🙂 wyglada smakowicie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *