Tajska zupa kalafiorowa

Tajska zupa kalafiorowa to kolejna zupa z tajskiego (orientalnego) repertuaru. Przyznam szczerze i mam prawie 100% pewność, że Tajowie nawet o niej nie słyszeli (niech żałują!) i że jest z nią troszkę tak jak z „Rybą po grecku” czy też „Fasolką po bretońsku”.
Dzisiejsza zupa jest tylko inspirowana kuchnią tajską, ale muszę przyznać, że to połączenie kalafiora, warzyw oraz mleczka kokosowego jest nad wyraz udane. Tajska kalafiorowa bardzo przypadła mi do gustu i stanowi miłą odmianę dla jej tradycyjnej wersji.
Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje. Zapraszam na zupę!
zupa kalafiorowa tajska

Tajska zupa kalafiorowa

Składniki na zupę:

  • mleko kokosowe – puszka 400g
  • kalafior – podzielony na małe różyczki – 300-400g
  • cebula – mała
  • czosnek – 1 duży ząbek
  • marchewka – mała
  • pietruszka – mała
  • seler – niewielka ćwiartka
  • pasta curry – czerwona – 2 łyżki
  • passata pomidorowa – 100ml
  • cukier trzcinowy – 2 łyżeczki
  • sos rybny – 3 łyżki
  • sos sojowy – do smaku
  • trawa cytrynowa – 10cm kawałek lub mała garść suszonej
  • limonka – sok z połowy
  • bulion z kurczaka – 1,5l
  • olej ryżowy
  • do podania: ryż, kolendra
Przepis na tajską zupę kalafiorową:

1. Ugotowany i przecedzony bulion z kurczaka doprowadzić do wrzenia. Dodać do niego mleczko kokosowe, zagotować. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obrać i pokroić w małą kostkę.
2. Do gotującego się bulionu z mlekiem dodać warzywa wraz z kalafiorem.
3. Cebulę obrać i zszatkować. Czosnek drobno posiekać. W osobnym garnku rozgrzać łyżkę oleju i na gorący tłuszcz wrzucić cebule, zamieszać i chwilkę przesmażyć. Następnie dodać czosnek, cukier trzcinowy. Przesmażyć. Dodać pastę curry, zamieszać i całość podsmażyć przez minutę pilnując, aby się nie przypaliło.
4. Gdy warzywa w zupie będą jeszcze lekko twarde dodać do nich przesmażoną cebulę z czosnkiem, zgniecioną trawę cytrynową, sos rybny oraz sok z połowy limonki. Gotować przez kolejne 10 minut aż warzywa będą całkowicie ugotowane.
5. Tajską zupę kalafiorową można podawać z ryżem, kolendrą (lub natką pietruszki) oraz skropioną sokiem z limonki.
Smacznego!!

Tajskie smaki – Zupa tajska z kurczakiem i mleczkiem kokosowym oraz Bulion tajski – doskonała baza do zupy
zupa kalafiorowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *