Tajska zupa rybna

Dzisiaj nareszcie przepis na tajską zupę rybną, którą obiecałam przy wpisie o bulionie tajskim (przepis na bulion tutaj). Zupka smaczna, niezwykle kolorowa i cudowna na lekki obiad w piękny słoneczny dzień. Dzięki trickowi z bulionem niesamowicie szybka do przygotowania.
Koniecznie zapiszcie na swojej liście: Do ugotowania!

zupa tajska

Tajska zupa rybna

Składniki na zupę:

  • bulion tajski – 1,5l
  • łosoś – filet – 200g
  • czosnek – 2 małe ząbki
  • imbir – 2 łyżeczki drobno startego
  • papryczka chilli
  • olej ryżowy
  • sezam – 1 łyżka
  • do podania: makaron ryżowy, kolendra, sezam, cebulka dymka
Przepis na tajską zupę rybną:

1. Przygotować bulion z tego przepisu.
2. Łososia umyć, osuszyć, oczyścić ze skóry oraz usunąć ości. Pokroić w 1,5-2 cm kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać olej, imbir, drobno posiekany czosnek oraz papryczkę chilli (świeżą lub suszoną), całość zamieszać i odstawić.
3. Bulion przelać do garnka i wstawić na piec, podgrzewać (musi być bardzo gorący!). Przygotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przygotować również pozostałe dodatki (dymka, sezam, kolendra).
4. W miseczkach, w których będziemy serwować zupę umieścić makaron oraz dodatki.
5. Rozgrzać patelnię lub woka, przełożyć łososia wraz z całą marynatą do gorącego naczynia i smażyć aż do delikatnego zrumienienia. Na koniec dodać dużą szczyptę sezamu. Przygotowanego łososia przełożyć do miseczek i ułożyć na makaronie.
6. Przelać gorący bulion do miseczek, dodać kolendrę i podawać.
Smacznego!!

Moje propozycje na orientalne zupy:
tajskie specjały – tutaj, i tutaj,
klasyka wietnamskiej kuchni – tutaj
zupa tajska przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *