Zupa czosnkowa – krem

Pierwszy raz zupę czosnkową jadłam w restauracji, która nic innego smacznego poza tą zupą nie oferowała, więc nazwy nie wymienię. Zupa czosnkowa tak mnie zachwyciła, że postanowiłam poszukać przepisu w sieci. Znalazłam kilka przepisów, które wydają się być podobne do siebie i składać z tych samych składników, ale różnią się sposobem obróbki głównego składnika, czyli czosnku oraz dodatkami. Dzisiaj prezentuję jeden ze znalezionych przepisów. Reszta mam nadzieję wkrótce.
A co do samej zupy, gotując czosnkową byłam pełna obaw co do zapachów, które będę roztaczać po jej zjedzeniu, ale pomyślałam, że w końcu to gotowany czosnek, więc nie może być tak źle…. A jednak, na następny dzień czosnkowy zapach zabijał członków rodziny! Więc ostrzeżenie! Uwaga! Czosnkowy zapaszek gwarantowany!

Składniki:

  • masło – łyżka
  • czosnek – 2 nieduże główki
  • cebula – 1 szt.
  • ziemniaki – 300 g
  • mleko – 600 ml
  • bulion z kurczaka – 600 ml
  • sól, pieprz – do smaku

grzanki z czarnymi oliwkami –

  • bagietka lub bułka
  • czarne oliwki bez pestek – 100 g
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Przepis na zupę czosnkową:

Główki czosnku obrać, podzielić na pojedyncze ząbki, odłożyć. Cebulę posiekać (nie musi być drobno i tak będzie zblendowana), a obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Masło roztopić w garnku i dodać czosnek wraz z cebulą. Dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Uważając aby czosnek się nie przypalił, bo całość będzie do wyrzucenia (spalony czosnek jest gorzki). Następnie dodać ziemniaki i całość zamieszać. Dusić jeszcze chwilkę, aż ziemniaki troszkę zmiękną. Dodać mleko oraz bulion i gotować, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 15 minut). Należy pilnować zupy, aż do zagotowania, bo mleko lubi wykipieć.

przepis-na-zupe-czosnkowa
W tak zwanym międzyczasie bułkę lub bagitkę pokroić na kromki i zgrillować z obu stron na złoty kolor.
Oliwki drobno posiekać i wymieszać z oliwą. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Nałożyć na opieczone bułki.

Gdy ziemniaki będą już miękkie, zupę zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Źródło przepisu: http://everycakeyoubake.blogspot.com/2012/01/kremowa-zupa-czosnkowa-z-crostini-z.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *