Zupa gulaszowa z papryką, wołowiną i ziemniakami

Zerkając na przepis na zupę gulaszową można odnieść wrażenie, iż jest ona bardzo czasochłonna. Na szczęście to tylko wrażenie, bo w rzeczywistości jako danie jednogarnkowe taka nie jest i to jej wielka zaleta. Do zalet można zaliczyć również jej wszechstronność, a mianowicie zupa gulaszowa to idealna zupa na zwykły obiad, ale również świetnie sprawdzi się jako „ciepłe danie”, którym poczęstujemy gości. No i czego tu nie lubić? 🙂
Przyznam, że to moja pierwsza gulaszowa jaką popełniłam, a że dobra wyszła, to pewnie będzie się u mnie w domu pojawiać co jakiś czas.
Zapraszam do gotowania.

Zupa gulaszowa przepis

Zupa gulaszowa z papryką, wołowiną i ziemniakami

Składniki na zupę:

  • mięso wołowe (gulaszowe) – 40dkg
  • ziemniaki – 4 duże sztuki
  • cebula – średnia
  • papryka czerwona, biała, zielona – u mnie mieszanka papryk na leczo (mrożona)
  • mąka – 3 łyżki
  • masło – 2 łyżki
  • papryka słodka wędzona (można dodać zwykłej) – 2 płaskie łyżeczki
  • papryka chilli w proszku – do smaku
  • sól, pieprz
  • olej – 2 łyżki
  • woda/bulion warzywny – 1,5l
  • natka pietruszki – do dekoracji
Przepis na zupę gulaszową:

1. Mięso umyć, pokroić w kostkę (wielkość zależy od indywidualnych upodobań). Cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać olej, na gorący wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso i całość obsmażyć, a następnie przykryć i dusić przez 15 minut pilnując i dolewając ewentualnie wody jeśli wyparuje.
2. Dolać pozostałą część wody, przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez ok. 45 minut sprawdzając co jakiś czas, czy mięso jest już miękkie.
3. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Gdy mięso będzie już dość miękkie dodać do garnka ziemniaki wraz z papryką i całość gotować aż do miękkości ziemniaków (ok. 15-20 minut).
4. W osobnym rondelku rozpuścić masło i dodać do niego mąkę energicznie mieszając. Chwilkę podsmażyć nie dopuszczając do zrumienienia mąki.
5. Gdy zupa będzie gotowa, dodać do niej przygotowaną zasmażkę (ja zawsze dodaję w taki sam sposób jak śmietanę, czyli dolewam po chochelce zupę do garnka z zasmażką, a następnie całość przelewam do garnka z zupą).
6. Podawać z natką pietruszki i pajdą dobrego chleba.

Smacznego!!

Zupa gulaszowa z papryką przepis

Zapraszam również na zupę z papryką –> przepis tutaj
lub też na moją inną jednogarnkową propozycję –> przepis tutaj.

3 thoughts on “Zupa gulaszowa z papryką, wołowiną i ziemniakami

  1. POLA

    TA ZUPA JEST PRZEPYSZNA:) POLECAM

  2. admin

    Cieszę się, że smakowała 🙂

  3. Magda

    Pyszna zupa, wystarczająca za cały obiad, i to na dwa dni:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *