Zupa koperkowa – awaryjna

Awaryjna zupa koperkowa. Tak można by ją nazwać. A dlaczego? Do jej stworzenia przyczynił się zbyt długi spacer z dziećmi i nasze zapominalstwo. Po powrocie do domu z przykrością zorientowaliśmy się, że obiadu brak, a kiszki marsza grają. Mieliśmy tylko smętną końcówkę rosołu i 4 głodne brzuchy.
U nas w domu obiad zawsze zaczynamy od zupy ;), więc trzeba było coś szybko wykombinować. Autorem tej kombinacji jest mój mąż, a ja tylko pomagałam. Mimo tego, że nie jestem autorką tej zupy uznałam, że warto ją tutaj zaprezentować, bo takie błyskawiczne cudeńka warto znać. W zupie jest dużo koperku, warzywa z rosołu, śmietana oraz kasza manna (bo się najszybciej ze wszystkich zupowych wypełniaczy gotuje). Cud miód itd. 🙂
Zapraszam na błyskawiczną zupę koperkową!

Składniki:
rosół lub bulion drobiowy – 1,5 l
marchewka, pietruszka z rosołu – po 1 szt.
kasza manna – 6 pełnych łyżek
koperek – cały pęczek
śmietana 18% – 3 łyżki

zupa-koperkowa-błyskawiczna

Przepis na zupę koperkową:

Marchewkę oraz pietruszkę pokroić w drobną kostkę. Koperek umyć i poszatkować (odłożyć troszkę do dekoracji). Zagotować bulion/rosół. Na gotujący się rosół wrzucić kaszę manną oraz koperek. Całość pogotować 5 minut, a następnie dodać warzywa. W osobnym pojemniku przygotować śmietanę i energicznie mieszając śmietanę powolutku chochelką wlewać zupę do garnuszka. Tak zahartowaną śmietanę wlać do garnka z zupą.
Po nalaniu zupy do miseczek udekorować ją dodatkową, odłożoną porcją świeżego koperku.

Smacznego!

P.S. Dla tych, którym sama zupka nie wystarczy proponuję podać również grzanki z chleba.

Źródło przepisu: M.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *