Zupa krem pomidorowo pomarańczowa

Zupa krem pomidorowo pomarańczowa to zdecydowanie zupa letnia. Można by się pokusić o podanie jej jako chłodnika (w lecie dopiszę jak smakowała), bo jako zupa na zimę zdecydowanie się nie nadaje. Jest za mało sycąca i nawet jako dodatek do dwudaniowego obiadu nie daje rady. Sama zupa ma piękną kremową konsystencję, wyrafinowany smak, a dodatek czy to skórki, czy też jak w oryginale pianki z mleka sprawi, że zupa krem jako chłodnik będzie idealnym daniem (lub też przystawką) na przyjęcie w ogrodzie. Jej przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu (w sumie gotuje się sama, trzeba tylko pilnować i dorzucać kolejne składniki), a goście będą zachwyceni i po zjedzeniu jej łatwiej im będzie czekać na kolejne smakołyki. Teraz zostaje nam tylko czekać na lato i upały 🙂

Czas gotowania: 45 minut

Czas przygotowywania: 15 minut
przepis-na-zupe-pomidorowo-pomaranczowa

Składniki:

  • sok z pomarańczy – 200 ml (ja użyłam odmiany czerwonej, więc zupa wyszła mocno czerwona)
  • miód – 1 łyżka (u mnie miód lipowy)
  • marchewka – 1 szt.
  • masło – 1 łyżka
  • oliwa – 1 łyżka
  • cebula – 1 mała
  • puszka pomidorów krojonych – 2 szt. (w oryginale 680 ml passaty pomidorowej)
  • bulion warzywny lub z kurczaka – 250 ml
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • słodka papryka w proszku – 1 łyżeczka
  • sól morska, pieprz
  • Przepis na zupę krem pomidorowo pomarańczową:

    Przed wyciśnięciem pomarańczy wyszorować je i sparzyć skórkę. Specjalną obieraczką zdjąć część skórki – do dekoracji.

    W małym rondelku umieścić sok z pomarańczy oraz miód i gotować przez ok. 10 minut.
    W międzyczasie obrać marchewkę oraz cebulę. Cebulę poszatkować, a marchewkę pokroić w talarki. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę oraz masło, dodać cebulę oraz marchew, przemieszać, posolić, przykryć pokrywką i dusić ok. 10 minut. Od czasu do czasu zamieszać i nie dopuszczać do zrumienienia.

    Jeśli korzystamy z pomidorów z puszki, należy je przed dodaniem do garnka zmiksować na gładko i dodając do podduszonej cebuli przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek (ten zabieg pozwoli nam na uzyskanie gładkiego, bardziej „luksusowego” kremu). Jeśli korzystamy z passaty to można ją wlać bezpośrednio do garnka.
    Całość zamieszać, dodać troszkę soli, świeżo zmielony pieprz oraz wlać bulion. Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut.

    Dodać cynamon oraz słodką paprykę. Gotować jeszcze przez chwilkę, aby smaki się połączyły (ok. 10 minut). Wlać sok z pomarańczy z miodem, wymieszać i ponownie zagotować. Gotować jeszcze przez 5 minut.

    Na koniec zupę zmiksować i podawać w małych miseczkach udekorowaną niteczkami skórki pomarańczowej.

    Źródło przepisu: z małymi zmianami – http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/pomidory/krem_z_pomarancza/przepis.html

One thought on “Zupa krem pomidorowo pomarańczowa

  1. Al

    Zupa świetna! Robiłam już dwa razy. Super połączenie smaków: cynamon, pomarańcze, pomidory…
    Naprawdę gorąco polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *