Zupa paprykowa – pełna warzyw, papryki, zawiesista i treściwa. Prosta i szybka do wykonania, troszkę przypomina jarzynową (patrząc na składniki), ale jest od niej bardziej pożywna. Idealna na chłodne zimowe lub wczesnowiosenne dni.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 30 minut
Składniki:
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, ćwiartka selera, 1/8 kapusty włoskiej, biała część pora)
- ziemniaki – 2 średniej wielkości
- papryka: połowa czerwonej, żółtej i zielonej
- masło – 2 łyżki
- mąka pszenna – 3 płaskie łyżki
- wywar drobiowy – 2 litry (lub skrzydełka-2szt./porcja rosołowa/udziec-2szt.)
- śmietana 18% – 3 łyżki
- natka pietruszki
- chilli – świeże lub w proszku
- słodka papryka w proszku
- sól, pieprz – do smaku
Przepis na zupę paprykową:
Jeśli nie mamy wywaru drobiowego, to oczywiście zaczynamy od niego. Należy włożyć do garnka mięso drobiowe, zalać wodą i gotować przez ok. 1 godzinę. W międzyczasie obrać warzywa ze skórki. Marchewkę, pietruszkę oraz selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a kapustę włoską oraz pora drobno posiekać. Warzywa odłożyć na bok. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Odłożyć. Paprykę przekroić na pół, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki. Odłożyć.
Jeśli wywar jest gotowy, to należy przecedzić go do czystego garnka (można ewentualnie dodać troszkę wody) i doprowadzić do wrzenia. Gdy wywar zacznie się gotować, wrzucić najpierw ziemniaki i paprykę, pogotować przez 5 minut, a następnie dołożyć resztę warzyw. Całość gotować 15 minut, aż do miękkości ziemniaków. Jeśli używamy świeżego chilli, to należy go dodać wraz z warzywami.
W rondelku zrobić zasmażkę: roztopić masło i dodać mąkę. Całość zamieszać i chwilkę smażyć, ale nie wolno pozwolić zasmażce zbrązowieć. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Do rondelka z zasmażką dodać zupę paprykową, chochelka po chochelce, energicznie mieszając mieszadełkiem (należy pamiętać, że zimną zasmażkę dodajemy do ciepłych płynów, a ciepłą do zimnych – ja dodatkowo hartuję zasmażkę jak śmietanę, ale oczywiście nie trzeba tego robić). Całość przelać do garnka z zupą, zamieszać i zagotować.
Zupę paprykową doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką czerwoną papryką/chilli. W garnuszku umieścić śmietanę, ciągle mieszając dodawać do niej po chochelce zupę. Nie gotowa, bo śmietana się zwarzy.
Przelać do talerzy, udekorować posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: teściowa