Zupa paprykowa

Zupa paprykowa – pełna warzyw, papryki, zawiesista i treściwa. Prosta i szybka do wykonania, troszkę przypomina jarzynową (patrząc na składniki), ale jest od niej bardziej pożywna. Idealna na chłodne zimowe lub wczesnowiosenne dni.

Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 30 minut

Składniki:

  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, ćwiartka selera, 1/8 kapusty włoskiej, biała część pora)
  • ziemniaki – 2 średniej wielkości
  • papryka: połowa czerwonej, żółtej i zielonej
  • masło – 2 łyżki
  • mąka pszenna – 3 płaskie łyżki
  • wywar drobiowy – 2 litry (lub skrzydełka-2szt./porcja rosołowa/udziec-2szt.)
  • śmietana 18% – 3 łyżki
  • natka pietruszki
  • chilli – świeże lub w proszku
  • słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz – do smaku
Przepis na zupę paprykową:

Jeśli nie mamy wywaru drobiowego, to oczywiście zaczynamy od niego. Należy włożyć do garnka mięso drobiowe, zalać wodą i gotować przez ok. 1 godzinę. W międzyczasie obrać warzywa ze skórki. Marchewkę, pietruszkę oraz selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a kapustę włoską oraz pora drobno posiekać. Warzywa odłożyć na bok. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Odłożyć. Paprykę przekroić na pół, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki. Odłożyć.

Jeśli wywar jest gotowy, to należy przecedzić go do czystego garnka (można ewentualnie dodać troszkę wody) i doprowadzić do wrzenia. Gdy wywar zacznie się gotować, wrzucić najpierw ziemniaki i paprykę, pogotować przez 5 minut, a następnie dołożyć resztę warzyw. Całość gotować 15 minut, aż do miękkości ziemniaków. Jeśli używamy świeżego chilli, to należy go dodać wraz z warzywami.

W rondelku zrobić zasmażkę: roztopić masło i dodać mąkę. Całość zamieszać i chwilkę smażyć, ale nie wolno pozwolić zasmażce zbrązowieć. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Do rondelka z zasmażką dodać zupę paprykową, chochelka po chochelce, energicznie mieszając mieszadełkiem (należy pamiętać, że zimną zasmażkę dodajemy do ciepłych płynów, a ciepłą do zimnych – ja dodatkowo hartuję zasmażkę jak śmietanę, ale oczywiście nie trzeba tego robić). Całość przelać do garnka z zupą, zamieszać i zagotować.

Zupę paprykową doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką czerwoną papryką/chilli. W garnuszku umieścić śmietanę, ciągle mieszając dodawać do niej po chochelce zupę. Nie gotowa, bo śmietana się zwarzy.
Przelać do talerzy, udekorować posiekaną natką pietruszki.

Źródło przepisu: teściowa

przepis-na-zupe-paprykowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *