Zupa pieczarkowa

Domowa zupa pieczarkowa nie wymaga posiadania tajemnych umiejętności, czy też skomplikowanych składników. Jest prosta, smaczna i taka ma być. Zupa z czasów dzieciństwa. Obok pomidorówki chyba jedna z najpopularniejszych zup w czasach mojej młodości. Przyznam szczerze, że stary, domowy przepis na zupę pieczarkową zmodyfikowałam o dodanie podsmażonej na maśle cebuli (sposób z domu rodzinnego mojego męża) oraz przesmażonych pieczarek. Dodatek masła genialnie wzbogaca jej smak, a sama zupa staje się bardziej aromatyczna. Obowiązkowo z gotowanym osobno makaronem (zawsze tak robię, bo nie lubię jak makaron pęcznieje i wpija część mojej zupy:)) i dużą ilości natki pietruszki.

Składniki:

  • pieczarki – 40 dkg
  • cebula – 1 szt. średnia
  • masło – 1 łyżka
  • bulion mięsno-warzywny, drobiowy, warzywny – 1,5 l
  • śmietana 18% – 3 łyżki
  • makaron muszelki lub kokardki
  • natka pietruszki

zupa pieczarkowa

Przepis na zupę pieczarkową:

1. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i poszatkować. Wstawić wodę do gotowania na makaron.
2. W osobnym garnku rozpuścić masło i na gorący tłuszcz wrzucić cebulę. Zamieszać i smażyć, aż do uzyskania złotego koloru.
3. Do gotującego się posolonego wrzątku wrzucić makaron i gotować wedle przepisu na opakowaniu.
4. Do cebuli dodać pieczarki i całość chwilkę przesmażyć, aż pieczarki puszczą wodę i zaczną się rumienić. Pieczarki z cebulą można dodatkowo posolić.
5. Wlać bulion, zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 15 minut, a następnie wyłączyć gaz.
6. W osobnym naczyniu umieścić śmietanę, którą poprzez wlewanie gorącej zupy i mieszanie zahartować. Tak zahartowaną śmietanę przelać do garnka z zupą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec udekorować natką pietruszki.

Źródło przepisu: przepis własny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *