Zupa pomidorowa z chilli i soczewicą

Zupa pomidorowa z chilli i soczewicą zrodziła się troszkę przez przypadek i troszkę z powodu „przejedzenia” się zwykłą zupą pomidorową. Miała być zwykła, wyszła ostra i rozgrzewająca. Miało być nudnie i standardowo, a wyszło nietypowo i apetycznie.
W oryginalnym przepisie (link poniżej) autorka dodała więcej chilli – ja ze względu na dzieci dałam dużo mniej. Ostrość zupy można oczywiście dostosować do swoich upodobań, a ja zapraszam do gotowania i próbowania nowych smaków. Naprawdę warto 🙂

Składniki:

  • cebula – średniej wielkości – 1 szt.
  • marchew – średniej wielkości – 1 szt.
  • seler naciowy – 1 duża łodyga
  • czosnek – 1 duży ząbek
  • papryczka chilli – ilość do smaku
  • pomidory z puszki ( w okresie letnim mogą być świeże) + passata pomidorowa – 1 puszka + 500 gram
  • czerwona soczewica – 5 łyżek
  • bulion drobiowy lub warzywny – 1 l
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • natka pietruszki – do dekoracji

zupa-pomidorowa-z-chili

Przepis na zupę pomidorową z chilli i soczewicą:

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Seler umyć, odciąć końce i pokroić w plasterki. Chilli pokroić w plasterki. W dużym garnku rozgrzać oliwę i wrzucić wszystkie przygotowane warzywa. Przesmażyć, często mieszając, ok. 10 minut. W połowie czasu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do przesmażonych warzyw dodać pomidory, passatę oraz soczewicę, zalać całość bulionem, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie spróbować czy marchewka i seler naciowy są miękkie. Jeśli nie, to pogotować całość jeszcze dodatkowe 5 minut.
Doprawić do smaku solą. Podawać z dużą ilości natki pietruszki.

Smacznego!

źródło: http://lepszysmak.wordpress.com/2012/01/25/diabelska-zupa/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *