Zupa pomidorowa z chilli i soczewicą zrodziła się troszkę przez przypadek i troszkę z powodu „przejedzenia” się zwykłą zupą pomidorową. Miała być zwykła, wyszła ostra i rozgrzewająca. Miało być nudnie i standardowo, a wyszło nietypowo i apetycznie.
W oryginalnym przepisie (link poniżej) autorka dodała więcej chilli – ja ze względu na dzieci dałam dużo mniej. Ostrość zupy można oczywiście dostosować do swoich upodobań, a ja zapraszam do gotowania i próbowania nowych smaków. Naprawdę warto 🙂
Składniki:
- cebula – średniej wielkości – 1 szt.
- marchew – średniej wielkości – 1 szt.
- seler naciowy – 1 duża łodyga
- czosnek – 1 duży ząbek
- papryczka chilli – ilość do smaku
- pomidory z puszki ( w okresie letnim mogą być świeże) + passata pomidorowa – 1 puszka + 500 gram
- czerwona soczewica – 5 łyżek
- bulion drobiowy lub warzywny – 1 l
- oliwa z oliwek
- sól
- natka pietruszki – do dekoracji
Przepis na zupę pomidorową z chilli i soczewicą:
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Seler umyć, odciąć końce i pokroić w plasterki. Chilli pokroić w plasterki. W dużym garnku rozgrzać oliwę i wrzucić wszystkie przygotowane warzywa. Przesmażyć, często mieszając, ok. 10 minut. W połowie czasu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do przesmażonych warzyw dodać pomidory, passatę oraz soczewicę, zalać całość bulionem, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie spróbować czy marchewka i seler naciowy są miękkie. Jeśli nie, to pogotować całość jeszcze dodatkowe 5 minut.
Doprawić do smaku solą. Podawać z dużą ilości natki pietruszki.
Smacznego!
źródło: http://lepszysmak.wordpress.com/2012/01/25/diabelska-zupa/