Czeska zupa czosnkowa, czyli przepis na česneková polévka

Czeska zupa czosnkowa w języku czeskim znana jako česneková polévka lub česnečka. Zupa dla odważnych, delikatna, aromatyczna, czosnkowa, ale tak poprawnie czosnkowa, jeśli wiecie o co mi chodzi. Dobra na wiosenne przesilenie.
Prosta w przygotowaniu, nawet kulinarni nowicjusze poradzą sobie z česnečką. Na drugi dzień smaki się ładnie przegryzły i była jeszcze lepsza.
Smacznego!!
Czeska zupa czosnkowa

Czeska zupa czosnkowa

Składniki na zupę:

  • czosnek – 4 duże ząbki czosnku
  • bulion drobiowy – 1,5l
  • majeranek – do smaku
  • kminek – szczypta
  • jajko
  • grzanki z chleba
  • masło – 1 łyżka
  • natka pietruszki – opcjonalnie
  • ser żółty – opcjonalnie (Czesi używają sera ołomunieckiego – bardzo charakterystycznego w smaku)

Zupa czosnkowa przepis

Przepis na czeską zupę czosnkową:

1. Czosnek obrać z łupinek, w garnku w którym będziemy gotować zupę roztopić masło. Na gorący tłuszcz wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zamieszać i smażyć do momentu, aż czosnek będzie delikatnie zrumieniony (pilnować, aby się nie przypalił, bo będzie gorzki i nie będzie się nadawał do zupy).
2. Gdy czosnek będzie zrumieniony zalać całość bulionem drobiowym, przykryć i gotować całość przez ok. 20-25 minut.
3. W międzyczasie przygotować grzanki oraz pozostałe dodatki (ser można pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce). Jajko wbić do garnuszka i rozbełtać.
4. Do gotującej się zupy wlać cienkim strumieniem jajko, zagotować.
5. Zupę serwować gorącą z dodatkami podawanymi w osobnych miseczkach.
Smacznego!

3 thoughts on “Czeska zupa czosnkowa, czyli przepis na česneková polévka

  1. Na pewno spróbuję ugotować. I kolejny powód do odbycia wizyty w Czechach 😉

  2. Ania

    Robiłam identycznie dopóki nie spróbowałam w Czechcach zupy robionej na wywarze z wędzonki np żeberka. Oniebo lepsza, proszę spróbować 🙂

  3. kolo

    Mega. prosta i super smaczna. Na kaca jak nie tęgo się czuję to 20 min i gotowa. Zjadam cały garnek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Już ze 20 razy robiłem i teraz też własnie robię.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *