Zupa pomidorowa z ciecierzycą i selerem naciowym

Szukając inspiracji na zupę z ciecierzycą zawędrowałam na stronę Leite’s Culinaria, na której znalazłam prosty przepis na zupę wypełnioną warzywami – będzie to zupa pomidorowa z ciecierzycą i selerem naciowym. Przygotowałam wszystkie składniki, część która miała być poszatkowana i pokrojona – została pokrojona. Pozostałe składniki odmierzyłam i nadeszła chwila na przygotowanie ciecierzycy. Wzięłam opakowanie z cieciorką do ręki (jako, że nigdy nie miałam z nią do czynienia, chciałam przeczytać jak ją ugotować) i ręce mi opadły, bo na opakowaniu było napisane, że trzeba ją moczyć przez 12 godzin jak fasolę. No to klops! Mogliście widzieć moją minę 🙂 Na szczęście kupiłam jeszcze ciecierzycę w puszce i chyba opatrzność nade mną czuwała, bo jednak udało mi się ją ugotować. Na dole przepis i jeszcze jedna uwaga. Ciecierzyca na drugi dzień mocno stwardniała – przyznam, że nie wiem dlaczego – chyba będę musiała poszukać i wtedy skoryguję przepis. A na razie zapraszam do gotowania!

Składniki:

  • czerwona cebula – 1 średnia
  • czosnek – 2 ząbki
  • seler naciowy – 2 szt. obrane i pokrojone w małą kostkę
  • rozmaryn – 2 łyżeczki – świeży lub suszony (ja użyłam suszonego)
  • ciecierzyca w puszce – odsączona
  • papryka słodka – 1 łyżeczka (w oryginale papryka wędzona)
  • liście laurowe – 2 szt.
  • pomidory z puszki – 1 szt. krojone
  • przecier pomidorowy lub passata – 1 łyżka (passaty można dodać troszkę więcej)
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • bulion warzywny – 1,5 l
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

przepis-zupa-pomidorowa-z-ciecierzyca

Przepis na zupę pomidorową z ciecierzycą i selerem naciowym:

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek również obrać i pokroić w cienkie plasterki. Seler naciowy pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę, seler, zamieszać. Warzywa zeszklić i następnie dodać czosnek oraz rozmaryn.
Następnie dodać ciecierzycę, liście laurowe, słodką paprykę, pomidory oraz przecier pomidorowy. Zamieszać i zagotować na małym ogniu. Dodać wywar i ponownie zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok 15 minut.
Po tym czasie wyciągnąć liście laurowe, odłożyć połowę warzyw do misy blendera i zmiksować na gładki krem. Przełożyć z powrotem do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać do talerzy i udekorować pietruszką.
Smacznego!!

Źródło przepisu:http://leitesculinaria.com/46284/recipes-chickpea-soup.html
zupa-pomidorowa-z-ciecierzyca-przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *