Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa to moja kolejna jesienno-zimowa propozycja na pożywną i rozgrzewającą zupę. Zdecydowanie zupa dla cierpliwych, bo obieranie, krojenie oraz smażenie samej cebuli zabiera dużo czasu, ale wierzcie mi, że naprawdę warto. Cebula dzięki długotrwałemu smażeniu traci swoją ostrość i karmelizuje się zapewniając piękny kolor oraz smak. Tym mniej cierpliwym polecam poszukanie najbliższego dobrego bistra francuskiego i spróbowanie tego specjału (wszystkim z Krakowa polecam podgórską ZaKładkę i jej zupę cebulową). Cierpliwych zapraszam do garów 🙂

Składniki:

  • cebula – 1 kg (waga po obraniu z łupin)
  • masło – 2 łyżki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • czosnek – 1 duży ząbek lub dwa mniejsze
  • białe wino (koniak) – 300ml – opcjonalnie
  • bulion drobiowy/warzywny – 1,5l
  • kilka łodyżek świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • kilka kromek dobrego chleba + ser żółty do zapieczenia
Przepis na zupę cebulową:

1. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki, czosnek obrać. W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać masło oraz oliwę. Garnek musi być obszerny, aby jak największa ilość cebuli miała kontakt z dnem garnka i bezpośrednim ciepłem. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i smażyć ją, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru (czas smażenia zależy od samej cebuli, myślę, że 30 minut to minimum). Smażąc cebulę pozwalamy jej delikatnie przywrzeć do dna, aby zbrązowiała, ale jak tylko delikatnie ściemnieje od razu należy zamieszać, aby nie przypaliła się. Z drugiej strony nie należy zbyt często mieszać cebuli, bo nie pozwoli jej to nabrać odpowiedniego koloru.
2. Gdy cebula osiągnie pożądany przez nas kolor dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać i smażyć jeszcze przez minutkę lub dwie.
3. Wlać wino lub koniak, zamieszać i odparować część płynów zwiększając ogień (jeśli nie używamy alkoholu dodajemy chochelkę bulionu, aby „odkleić” całą cebulę i wszystkie smaki z dna garnka).
4. Do cebuli dodać gorący bulion oraz listki tymianku, przykryć i gotować przez ok. 30 minut.
5. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z grzanką zapieczoną na grillu z serem (w oryginale z serem gruyere) lub jak w oryginale zupę rozlać do miseczek, położyć na niej kromkę chleba, posypać całość serem i dopiero zapiec.
Smacznego!

przepis-na-zupe-cebulowa

Źródło przepisu: http://www.beawkuchni.com/2012/01/francuska-zupa-cebulowa.html

2 thoughts on “Francuska zupa cebulowa

  1. A jeszcze jedno: jak ma byc na Twoim blogu 365 zup to podpowiem temat na co najmniej trzy: ciorba de burta, ciorba de legume i ciorba de vacuta – wszystko rumunskie i calkiem niezle wynalazki (szczegolnie pierwszy). Powodzenia!

  2. No faktycznie u Ciebie zdjecia lepsze, a i zupa bardziej ekskluzywna 🙂
    Pozdrawiam z http://polonezwrumunii.blogspot.hu/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *