Krem z pieczonej dyni, papryki i czosnku

Krem z pieczonej dyni, papryki i czosnku powstał już jakiś czas temu jeszcze w szczycie jesiennych, kuchennych wariacji. Obecnie tylko cieszy oko, bo za oknem nie ma co szukać pocieszenia. Temperatura spada systematycznie w dół (bo kłamstwem byłoby powiedzieć, że gwałtownie), ale jednak. Nie ma się co oszukiwać, będzie coraz zimniej, ale za to apetyt na zupy wzrośnie i pozostanie z nami, aż do wiosny 🙂
A dzisiaj na rozgrzanie i rozweselenie proponuję robiący się sam krem z pieczonych warzyw: dyni, papryki i czosnku. Mój krem wyszedł mocno zawiesisty, ale oczywiście tym można łatwo sterować poprzez dodanie dodatkowej porcji bulionu i mocno czerwony. A dlaczego samo robiący się? Zobaczcie do przepisu. Zapraszam.

zupa-z-dyni

Składniki na krem:

  • dynia – dowolna – 1kg po obraniu
  • papryka czerwona – 2 duże
  • czosnek – kilka ząbków (ja dałam 4)
  • oliwa
  • kmin rzymski
  • sól, pieprz
  • bulion drobiowy lub warzywny – 1l
Przepis na krem z pieczonej dyni, papryki i czosnku;

1. Nagrzać piekarnik do 200st. Dynię obrać i pokroić na kawałki, posmarować oliwą, posypać kminem, posolić i ułożyć na blaszce. Paprykę umyć, wykroić nasiona i ułożyć koło dyni na blaszce. Ząbki czosnku nie obierać z łupin, posmarować oliwą i dodać do przygotowanych już warzyw.
2. Wstawić całość do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30-40 minut przewracając paprykę co kilka minut, aby równomiernie się rumieniła z każdej strony. Gdy papryka będzie z każdej strony przypieczona wyciągnąć ją z piekarnika wraz z czosnkiem (dynię można zostawić jeszcze na chwilę).
3. Upieczoną paprykę włożyć do woreczka i szczelnie zamknąć. Odczekać, aż przestygnie i ściągnąć z niej skórkę. Czosnek wycisnąć z łupinek do garnka, w którym będziemy przygotowywać krem.
4. Miękką i upieczoną dynię wyciągnąć z piekarnika i wraz z obraną papryką przełożyć do garnka. Dodać do warzyw gorący bulion i całość zmiksować na gładki krem (można na początek dodać troszkę bulionu, aby dostosować gęstość do swoich upodobań). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pestkami dyni.

Źródło przepisu: http://www.beawkuchni.com/2011/10/4429.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *