Czeska zupa czosnkowa w języku czeskim znana jako česneková polévka lub česnečka. Zupa dla odważnych, delikatna, aromatyczna, czosnkowa, ale tak poprawnie czosnkowa, jeśli wiecie o co mi chodzi. Dobra na wiosenne przesilenie.
Prosta w przygotowaniu, nawet kulinarni nowicjusze poradzą sobie z česnečką. Na drugi dzień smaki się ładnie przegryzły i była jeszcze lepsza.
Smacznego!!
Czeska zupa czosnkowa
Składniki na zupę:
- czosnek – 4 duże ząbki czosnku
- bulion drobiowy – 1,5l
- majeranek – do smaku
- kminek – szczypta
- jajko
- grzanki z chleba
- masło – 1 łyżka
- natka pietruszki – opcjonalnie
- ser żółty – opcjonalnie (Czesi używają sera ołomunieckiego – bardzo charakterystycznego w smaku)
Przepis na czeską zupę czosnkową:
1. Czosnek obrać z łupinek, w garnku w którym będziemy gotować zupę roztopić masło. Na gorący tłuszcz wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zamieszać i smażyć do momentu, aż czosnek będzie delikatnie zrumieniony (pilnować, aby się nie przypalił, bo będzie gorzki i nie będzie się nadawał do zupy).
2. Gdy czosnek będzie zrumieniony zalać całość bulionem drobiowym, przykryć i gotować całość przez ok. 20-25 minut.
3. W międzyczasie przygotować grzanki oraz pozostałe dodatki (ser można pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce). Jajko wbić do garnuszka i rozbełtać.
4. Do gotującej się zupy wlać cienkim strumieniem jajko, zagotować.
5. Zupę serwować gorącą z dodatkami podawanymi w osobnych miseczkach.
Smacznego!
Dziękuję za miły komentarz 🙂
Pierwszy raz jadłem czosneczkovą polevkę w Motorest u Toma kilkanaście kilometrów przed Brnem wracając z tegorocznych wakacji. Ta z powyższego przepisu jest bardzo podobna w smaku, ale z pewnością przy najbliższej okazji wstąpię na oryginał ?
Na pewno spróbuję ugotować. I kolejny powód do odbycia wizyty w Czechach 😉
Robiłam identycznie dopóki nie spróbowałam w Czechcach zupy robionej na wywarze z wędzonki np żeberka. Oniebo lepsza, proszę spróbować 🙂
Mega. prosta i super smaczna. Na kaca jak nie tęgo się czuję to 20 min i gotowa. Zjadam cały garnek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Już ze 20 razy robiłem i teraz też własnie robię.