Patrząc na listę składników trudno się domyślić, iż to co nich uzyskamy, zaskoczy i sprawi, że ten krem z selera znajdzie się na liście ulubionych zup i z pewnością pojawi się na Waszym stole nie raz. Kiedy go przygotowywałam pierwszy raz chodziło mi głównie o coś prostego, nie wymagającego poświęcenia dużej ilości czasu na gotowanie, ale wynik totalnie mnie zaskoczył. Krem jest kremowy (jakkolwiek dziwnie to brzmi, ale jest), jedwabisty, a dodatek oliwy diametralnie zmienia jego smak powodując, iż krem z selera staje się elegancki i godny podania nawet podczas rodzinnego obiadu.
Zachęcam gorąco i zapraszam do gotowania.
Zupa krem z selera z oliwą i natką
Składniki na zupę:
- seler – bulwa – duży, min. 500g
- por – biała część – 150g
- ziemniaki – 3 duże
- bulion drobiowy/warzywny – 2l
- masło – łyżka
- oliwa z oliwek – łyżka
- ser brie/camembert naturalny – 60g (w oryginalnym przepisie był ser z niebieską pleśnią)
- sól – do smaku
Przepis na krem z selera:
1. Seler i ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Pora umyć i pokroić w grube talarki. W garnku, w którym będzie gotować zupę rozgrzać masło oraz oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić warzywa, posolić, zamieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut mieszając co jakiś czas, aby warzywa nie przywarły. Nie rumienić.
2. Dodać bulion, przykryć i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować dalej do miękkości ziemniaków i selera (20 minut powinno wystarczyć).
3. Gdy warzywa będą miękkie, całość zmiksować blenderem ręcznym dodając ser brie. Doprawić do smaku solą. Podawać z dodatkową porcją oliwy z oliwek, natką pietruszki oraz grzankami.
Smacznego!!