Kremowa zupa pieczarkowa swoim składem nie różni się od klasycznej wersji zupy pieczarkowej, ale co dziwne samo zmiksowanie pieczarek powoduje, że powstaje zupełnie inna zupa. Krem ma nie tylko pełniejszy smak, ale również bardziej elegancki wygląd .
Krem z pieczarek szczególnie polecam mamom małych tadków-niejadków – u mnie ta wersja zadowalała dzieci niechętne pieczarkom oraz mamę pragnącą, aby jej maluchy jadły warzywa i urosły silne jak tata 🙂
A Wam która wersja bardziej smakuje, klasyczna czy też kremowa? Zapraszam do komentowania 🙂
Zupa krem z pieczarek
Składniki na zupę:
- pieczarki – 450g
- bulion drobiowy/mięsno-warzywny/warzywny – 1,5l
- cebula – średnia
- masło – łyżka
- śmietana kwaśna 18% – 2 pełne łyżki
- sól, pieprz
- do podania: natka pietruszki oraz grzanki z chleba
Przepis na zupę krem z pieczarek:
1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać masło. Dodać cebulę, zrumienić.
2. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Do zrumienionej cebuli dodać pieczarki, całość zamieszać i smażyć, aż pieczarki zbrązowieją. Pilnować, aby pieczarki wraz z cebulą się nie spaliły.
3. Gdy pieczarki osiągną pożądany kolor, zalać całość bulionem i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 25-30 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować blenderem na gładki krem. W osobnym garnuszku zahartować śmietanę z niewielką ilością zupy, całość przelać do garnka z zupą. Zamieszać.
4. Podawać z grzankami oraz natką pietruszki.
Smacznego!!