Lubię Święta – te wielkanocne czy też bożonarodzeniowe. Jednym z powodów jest mnogość towarów w sklepach, które na co dzień nigdy się tam nie pojawiają. Troszkę jakby się czas cofnął i nawet teraz można śmiało powiedzieć, że na święta do sklepów „rzucają” rarytasy. Zawsze mnie zadziwia ilość szynek, wszelkiej maści mięsa (w tym rodzajów, które ze świecą szukać), które głównie tylko w okolicy świąt można kupić. Tym razem trafiłam na szkielet z kaczki. Wyglądem przypominał porcję rosołową i pomyślałam stojąc w długiej kolejce, że może po świętach do czegoś (czyli do jakiejś zupki) się przyda.
Szukając inspiracji na świąteczne smakołyki znalazłam przepis na smaczny rosół z kaczki. Pełna obaw, czy mój szkielecik da radę i czy da się z niego ugotować rosół przystąpiłam do działania (w oryginale użyto korpusu oraz kostek i skórek z pieczonej kaczki).
Rezultaty przerosły moje oczekiwania. Aż żałuję, że kupiłam tylko jeden i na rarytasy przyjdzie mi czekać, aż do zimy 😉
W międzyczasie postaram się poszukać pocieszenia w innych zupach…
Składniki:
- szkielet z kaczki (lub jak w oryginale szkielet oraz skórki i kości z pieczonej kaczki)
- imbir – świeży – 4 cm kawałek
- cebula – nieobrana – średnia
- czosnek – 1 ząbek
- papryczka chilli – mała
- sos sojowy – 3 łyżki
- przyprawy: 3 goździki, 1 gwiazdka anyżu, 2 cm kawałek kory cynamonu, 5 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
- warzywa: pietruszka, kawałek białej części pora, 2 łodygi selera naciowego, ćwiartka selera, natka pietruszki
- sos rybny – 1 łyżka – opcjonalnie
- do podania: makaron ryżowy, makaron rosołowy
Przepis na rosół z kaczki:
Korpus kaczki przemyć, włożyć do garnka, zalać wodą, aby przykrywała ona całą kaczkę i wstawić na piec. Zagotować, zmniejszyć ogień, zszumować. Zbierać szumy tak długo, aż się pojawiają cierpliwie wyławiając.
Gdy szumy przestaną się pojawiać całość gotować na małym ogniu przez ok. 20-30 minut, do czasu przygotowania pozostałych składników.
Imbir oskrobać ze skórki i opalić nad palnikiem. Cebulę wraz z łupiną oraz czosnek (nieobrany) również opalić. Warzywa obrać ze skórek (jeśli tego wymagają) i przygotować przyprawy.
Gdy wszystkie dodatkowe składniki są gotowe przełożyć szkielet kaczki do czystego garnka, a wywar przelać przez sitko do garnka z kaczką. Dodać warzywa oraz czosnek, imbir oraz cebulę. Dołożyć chilli, sos sojowy, sos rybny oraz przyprawy.
Całość zostawić na bardzo małym ogniu na 3-4 godzin (można więcej) pilnując, aby się rosół za mocno nie gotował (postępujemy identycznie jak w przypadku tradycyjnego rosołu).
Na koniec gotowania bulion spróbować i doprawić do smaku solą/sosem sojowym lub pieprzem.
Podawać z makaronem ryżowym, kolendrą lub też szpinakiem.
Źródło przepisu: z małymi zmianami http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kaczka/rosol_z_kaczki_orientalny/przepis.html
Koniecznie napisz, jak smakował 🙂
Dzisiaj gotuję 🙂