Na zewnątrz nadal zimno (może nie tak, jak w ziemie, ale jednak zimno), dlatego ochota na rozgrzewające i sycące zupy mnie nie opuszcza. Tym razem zupa gulaszowa, ale z innymi dodatkami. Główna zmiana to oczywiście dynia oraz słodka wędzona papryka, która diametralnie zmieniła smak tradycyjnej zupy gulaszowej.
Dynia poprzez długotrwałe gotowanie w większości się rozgotowała dając zupie piękny pomarańczowy kolor, a jednocześnie w ciekawy sposób ją zagęściła (dlatego proponuję dodawać zasmażkę partiami dostosowując gęstość zupy do upodobań).
A teraz zapraszam na pyszną zupę.
Zupa gulaszowa z dynią i papryką
Składniki na zupę:
- mięso od szynki – 400g
- dynia – najlepiej hokkaido – 250 – 300g
- papryka czerwona, żółta x 1 szt.
- papryka wędzona słodka – 1 płaska łyżeczka
- papryka ostra – do smaku
- natka pietruszki
- olej ryżowy – 2 łyżki
- masło – 1 łyżka
- mąka pszenna – 2 płaskie łyżki
- woda – 2 l
- sól, pieprz – do smaku
Przepis na zupę gulaszową z dynią i papryką:
1. Mięso opłukać pod bieżącą wodą, wyciąć błonki, zbędny tłuszczyk i pokroić w małą kostkę. Dynię obrać ze skórki (w przypadku dyni hokkaido jest to zbędne) i pokroić w małą kostkę. Paprykę przekroić, wyciąć gniazda niesienne i pokroić w paseczki, a następnie paseczki przekroić w poprzek na 3 części.
2. W garnku rozgrzać olej, mięso wrzucić na rozgrzany tłuszcz, podsmażyć, aż do zrumienienia. Dodać przyprawy: paprykę słodką oraz ostrą. Następnie dodać paprykę oraz dynię, zamieszać i chwilę przesmażyć.
3. Wlać wodę, posolić i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie przez ok. 45-60 minut (czas gotowania zależy od wielkości kawałków mięsa).
4. W osobnym naczyniu przygotować zasmażkę: rozgrzać masło, dodać mąkę i zamieszać, chwilkę przesmażyć. Zdjąć z ognia i dodać do gotowej zupy, którą ponownie zagotować.
5. Podawać z natką pietruszki.
Smacznego!