Zupa kukurydziana z jarmużem i marchewką

Wrzesień minął zdecydowanie zbyt szybko i zostało po nim jedynie wspomnienie. Temperatura drastycznie spadła – tak, wiem, że w ciągu dnia jest znośnie, a nawet słonecznie i bardzo ciepło, ale poranki zaskakują, a raczej zatykają z zimna. Na szczęście staram się myśleć pozytywnie (czyli szklanka jest do połowy pełna) i w tym ochłodzeniu widzę jeden plus, a mianowicie ZUPY… Ciepłe, rozgrzewające, pełne warzyw – sezon czas zacząć!
Dzisiaj mam dla Was oczywiście zupę sezonową, z warzyw, które obecnie królują na straganach, czyli mamy kukurydzę, jarmuż, marchewkę, do tego czosnek i cebula i jesienny zestaw naprawczy dla naszego organizmu gotowy. Dodam jeszcze, że zupa całkowicie wegańska.
Zapraszam do gotowania.
kukurydza

Zupa kukurydziana z jarmużem i marchewką

Składniki na zupę:

  • kukurydza – 1 duża sztuka
  • cebula – średnia
  • ziemniak – 1 duży
  • marchewka – średniej wielkości – może być z gotowania wywaru
  • papryczka chilli – ilość do smaku
  • jarmuż – 2 pełne garście, porwane na kawałki
  • czosnek – 1 ząbek
  • sok z 1/2 cytryny
  • bulion warzywny – 1,5l
  • świeże oregano (ew. suszone) – do smaku
  • zielona cebulka dymka – garść
  • olio di sansa – 1 łyżka
  • sól, pieprz – do smaku

Zupa kukurydziana z jarmużem i marchewką podawana z zieloną cebulką i oregano

Przepis na zupę kukurydzianą z jarmużem i marchewką:

1. Kolbę kukurydzy obkroić nożem z ziaren. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ziemniaka obrać i pokroić w niewielką kostkę.
2. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić. Dodać ziemniaka i czosnek poszatkowany lub zgnieciony przez praskę. Zamieszać. Dodać kukurydzę i całość zalać bulionem. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, aż warzywa, a zwłaszcza ziemniaki będą miękkie (ok. 15-20 min).
3. Papryczkę chilli przekroić wzdłuż, pozbawić nasionek i posiekać. Dodać do gotującej się zupy. Jeśli używamy suszonego oregano, można go teraz również dodać. Świeży dodajemy później.
4. W międzyczasie pokroić marchewkę w drobną kostkę i przygotować jarmuż – należy go umyć i porwać na kawałki pozbawiając twardych łodyżek.
5. Gdy ziemniaki będą miękkie, należy wyłączyć gaz i dodać marchewkę oraz jarmuż (jarmużu nie gotujemy, bo straci swój piękny kolor).
6. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać sok z cytryny oraz świeże oregano. Podawać posypaną zieloną cebulką.
Smacznego!

Uwagi:
Do zupy można dodać jeszcze pokrojoną w kostkę cukinię.

Kaloryczność i wartości odżywcze odnoszą się do proponowanej przeze mnie gramatury:
kukurydza – 172kcal, B 6,6g, T 2,8g, W 37,4g, Bł. 4g
cebula – 23kcal, B 1,1g, T 0,3g, W 5,2g, Bł. 1,3g
ziemniak – 116kcal, B 2,9gg, T 0,2g, W 27,5g, Bł. 2,3g
marchewka – 14kcal, B 0,5g, T 0,1g, W 4,4g, Bł. 1,8g
jarmuż – 18kcal, B 1,5g, T 0,3g, W 1,1g, Bł. 2,2g
czosnek – 7kcal, B 0,3g, T 0g, W 1,6g, Bł. 0,2g
bulion warzywny – 73kcal, B 5g, T 0,9g, W 21,9g, Bł. 11g
olio do sansa – 82kcal, B 0g, T 9,1g, W 0g, Bł. 0g

Kaloryczność porcji (w 250ml): 101kcal, B 3,6g, T 2,7g, W 20g, Bł. 4,6g

zupa kukurydziana z jarmużem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *