Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Chyba to już ostatni, dobry moment, aby przygotować zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. Przygotowanie podobne do tradycyjnej zupy pomidorowej (mój przepis tutaj), oczywiście różnią się one głównym składnikiem, a raczej stopniem przetworzenia tego składnika.
Dzisiaj podałam zupę pomidorową z makaronem nitki (mój ulubiony dodatek), ale można również z ryżem, kluskami lanymi, czy też innym makaronem – co kto lubi. Oczywiście dodajemy śmietanę (kwaśną lub słodką), a jak ją dodać przeczytacie u mnie w poście o hartowaniu śmietany.
Zainteresowanych innymi pomidorowymi smakami zapraszam do tagu POMIDORY w dziale „Składniki na zupy” (troszkę niżej, po prawej stronie ekranu) i po naciśnięciu pokażą się Wam wszystkie moje przepisy z użyciem pomidorów.

I oczywiście na samym dole dla zainteresowanych trzymaniem diety kaloryczność mojej zupy.
Zapraszam do gotowania i komentowania.
Zupa pomidorowa z makaronem

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Składniki na zupę:

  • pomidory – 75dkg (ja użyłam pomidorów lima, bo zawierają mało soku, a dużo miąższu)
  • wywar drobiowy – 2l
  • śmietana 12% – 3 łyżki
  • marchewka z wywaru – mała
  • makaron nitki
  • sól, pieprz – do smaku
  • natka pietruszki – opcjonalnie

Zupa pomidorowa

Wolisz makaron czy też ryż? Dodajesz do zupy pomidorowej jakiś ciekawy tajemniczy składnik? Podziel się pomysłem w komentarzach.

Przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów:

1. Skórkę pomidora naciąć delikatnie wzdłuż robiąc krzyżyk lub zrobić tylko sam krzyżyk w dolnej części pomidora, wyciąć szypułkę, wszystkie pomidory umieścić w misce i zalać wrzątkiem tak, aby woda przykryła pomidory. Po kilku sekundach (max minucie) skórka zacznie odchodzić od pomidora. Następnie wylać wrzątek i ponownie zalać pomidory tym razem zimną wodą. Odczekać 2-3 minuty i powoli zdjąć skórkę. Pomidory pokroić w ćwiartki.
2. W garnku zagotować wywar, do gotującego się dodać pokrojone pomidory, zamieszać i gotować 15-20 minut. Na koniec dodać marchewkę, wyłączyć gaz i zmiksować całość na gładko.
3. W osobnym garnuszku umieścić śmietanę, intensywnie mieszając wlewać cienkim strumieniem gorącą zupę. Dodać w ten sposób 2-3 chochelki, dobrze wymieszać i przelać do garnka z zupą. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z makaronem i ew. natką pietruszki.
Smacznego!

Wartości odżywcze – kalorie – zupa pomidorowa – dieta

Kaloryczność odnosi się do proponowanej przeze mnie wyżej gramatury.
pomidory – 105kcal, B6,3g, T 1,4g, W 25,2g, Bł. 8,4g
wywar drobiowy – 431kcal, B 43,2g, T 25,8g, W 12,3g, Bł. 5,5g
śmietana 12% – 73kcal, B 1,6g, T 6,5g, W 2,2g, Bł. 0g
marchewka – 27kcal, B 1g, T 0,2g, W 8,7g, Bł. 3,6g
makaron nitki 100g ugotowany – 140kcal, B 4,9g, T 0,7g, W 28,7g, Bł. 0g

Kaloryczność porcji (w ok. 250 – 300ml): 155kcal, B 11,4g, T 7g, W 15,5g, Bł. 3,5g

Zupa pomidorowa z makaronem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *