Chyba to już ostatni, dobry moment, aby przygotować zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. Przygotowanie podobne do tradycyjnej zupy pomidorowej (mój przepis tutaj), oczywiście różnią się one głównym składnikiem, a raczej stopniem przetworzenia tego składnika.
Dzisiaj podałam zupę pomidorową z makaronem nitki (mój ulubiony dodatek), ale można również z ryżem, kluskami lanymi, czy też innym makaronem – co kto lubi. Oczywiście dodajemy śmietanę (kwaśną lub słodką), a jak ją dodać przeczytacie u mnie w poście o hartowaniu śmietany.
Zainteresowanych innymi pomidorowymi smakami zapraszam do tagu POMIDORY w dziale „Składniki na zupy” (troszkę niżej, po prawej stronie ekranu) i po naciśnięciu pokażą się Wam wszystkie moje przepisy z użyciem pomidorów.
I oczywiście na samym dole dla zainteresowanych trzymaniem diety kaloryczność mojej zupy.
Zapraszam do gotowania i komentowania.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Składniki na zupę:
- pomidory – 75dkg (ja użyłam pomidorów lima, bo zawierają mało soku, a dużo miąższu)
- wywar drobiowy – 2l
- śmietana 12% – 3 łyżki
- marchewka z wywaru – mała
- makaron nitki
- sól, pieprz – do smaku
- natka pietruszki – opcjonalnie
Przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów:
1. Skórkę pomidora naciąć delikatnie wzdłuż robiąc krzyżyk lub zrobić tylko sam krzyżyk w dolnej części pomidora, wyciąć szypułkę, wszystkie pomidory umieścić w misce i zalać wrzątkiem tak, aby woda przykryła pomidory. Po kilku sekundach (max minucie) skórka zacznie odchodzić od pomidora. Następnie wylać wrzątek i ponownie zalać pomidory tym razem zimną wodą. Odczekać 2-3 minuty i powoli zdjąć skórkę. Pomidory pokroić w ćwiartki.
2. W garnku zagotować wywar, do gotującego się dodać pokrojone pomidory, zamieszać i gotować 15-20 minut. Na koniec dodać marchewkę, wyłączyć gaz i zmiksować całość na gładko.
3. W osobnym garnuszku umieścić śmietanę, intensywnie mieszając wlewać cienkim strumieniem gorącą zupę. Dodać w ten sposób 2-3 chochelki, dobrze wymieszać i przelać do garnka z zupą. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z makaronem i ew. natką pietruszki.
Smacznego!
Wartości odżywcze – kalorie – zupa pomidorowa – dieta
Kaloryczność odnosi się do proponowanej przeze mnie wyżej gramatury.
pomidory – 105kcal, B6,3g, T 1,4g, W 25,2g, Bł. 8,4g
wywar drobiowy – 431kcal, B 43,2g, T 25,8g, W 12,3g, Bł. 5,5g
śmietana 12% – 73kcal, B 1,6g, T 6,5g, W 2,2g, Bł. 0g
marchewka – 27kcal, B 1g, T 0,2g, W 8,7g, Bł. 3,6g
makaron nitki 100g ugotowany – 140kcal, B 4,9g, T 0,7g, W 28,7g, Bł. 0g
Kaloryczność porcji (w ok. 250 – 300ml): 155kcal, B 11,4g, T 7g, W 15,5g, Bł. 3,5g