Bulion tajski

Przepis na bulion tajski znalazłam na Kwestii Smaku i myślę, że idealnie nadaje się do przygotowania szybkiej orientalno-azjatyckiej zupki, która wzbogacona o charakterystyczne dla tego regionu dodatki sprawi, iż każdy bez długotrwałego gotowania będzie mógł skosztować dalekowschodniej kuchni.

Bulion tajski

Bulion tajski

Składniki na bulion:

  • woda – 1l
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • sos rybny – 1 łyżka
  • ocet ryżowy – 1 łyżka (można zastąpić sokiem z limonki)
  • olej sezamowy – 2 łyżeczki
  • brązowy cukier – 1/2 łyżki
  • chilli – kilka plastrów – do smaku
  • imbir – 5 plasterków
  • trawa cytrynowa – 10 cm kawałek lub łyżeczka suszonej – zgnieciona
  • cebula – połówka małej
  • por – biała część – 15 cm kawałek
  • marchewka – obrana i pokrojona w plasterki
  • czosnek – 1 ząbek – przekrojony
  • natka pietruszki lub świeża kolendra – kilka gałązek
  • sól – do smaku (zanim dodacie koniecznie należy spróbować – sosy: sojowy oraz rybny są bardzo słone)
Przepis na bulion tajski:

1. Wszystkie składniki umieścić w garnku, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez ok. 30 minut. Po ugotowaniu bulion przecedzić przez sitko.
2. Bulion można wykorzystać do zup tajskich.

Na blogu pojawił się wpis z wykorzystaniem tego bulionu – tajska zupa rybna.

Bulion tajski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *