Dzisiaj nareszcie przepis na tajską zupę rybną, którą obiecałam przy wpisie o bulionie tajskim (przepis na bulion tutaj). Zupka smaczna, niezwykle kolorowa i cudowna na lekki obiad w piękny słoneczny dzień. Dzięki trickowi z bulionem niesamowicie szybka do przygotowania.
Koniecznie zapiszcie na swojej liście: Do ugotowania!
Tajska zupa rybna
Składniki na zupę:
- bulion tajski – 1,5l
- łosoś – filet – 200g
- czosnek – 2 małe ząbki
- imbir – 2 łyżeczki drobno startego
- papryczka chilli
- olej ryżowy
- sezam – 1 łyżka
- do podania: makaron ryżowy, kolendra, sezam, cebulka dymka
Przepis na tajską zupę rybną:
1. Przygotować bulion z tego przepisu.
2. Łososia umyć, osuszyć, oczyścić ze skóry oraz usunąć ości. Pokroić w 1,5-2 cm kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać olej, imbir, drobno posiekany czosnek oraz papryczkę chilli (świeżą lub suszoną), całość zamieszać i odstawić.
3. Bulion przelać do garnka i wstawić na piec, podgrzewać (musi być bardzo gorący!). Przygotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przygotować również pozostałe dodatki (dymka, sezam, kolendra).
4. W miseczkach, w których będziemy serwować zupę umieścić makaron oraz dodatki.
5. Rozgrzać patelnię lub woka, przełożyć łososia wraz z całą marynatą do gorącego naczynia i smażyć aż do delikatnego zrumienienia. Na koniec dodać dużą szczyptę sezamu. Przygotowanego łososia przełożyć do miseczek i ułożyć na makaronie.
6. Przelać gorący bulion do miseczek, dodać kolendrę i podawać.
Smacznego!!
Moje propozycje na orientalne zupy:
tajskie specjały – tutaj, i tutaj,
klasyka wietnamskiej kuchni – tutaj