Od czasu do czasu przeżywam nagłe i wymagające zdecydowanej reakcji napady na zjedzenie czegoś orientalnego. Co wtedy robię? Podejmuję zdecydowane działania, aby zaspokoić swoje zachcianki i gotuję zupę tajską z kurczakiem. Ta zupa to kwintesencja tajskiej kuchni – szybka, aromatyczna i pełna smaków tak obcych naszej kuchni. Zdecydowanie warta ugotowania w takie szare i brzydkie zimowe dni jak dzisiaj.
Przygotowując się do ugotowania tej zupy, musiałam się troszkę nabiegać i naszukać potrzebnych mi składników i wiem, że część z nich może być trudna do kupienia, ale przyznam, że warto się postarać i ugotować ją z wykorzystaniem wszystkiego co jest na liście. Tym, którym ciężko znaleźć to i owo z listy, w przepisie postaram się podpowiedzieć, co ewentualnie można zastąpić i czym. A teraz składniki…
Zupa tajska z kurczakiem i mleczkiem kokosowym
Składniki na zupę:
- mleczko kokosowe – 2 puszki
- bulion drobiowy – 1,5l
- czosnek – 1 ząbek
- pierś z kurczaka – 2 szt. pojedyncze
- imbir – 5cm kawałek
- sos rybny – 2 łyżki (jesli nie mamy sosu rybnego, można dodać więcej sosu sojowego)
- sos sojowy – 2 łyżki
- sambal oelek – 2 łyżki Uwaga! Ostre! (jeśli nie mamy, można użyć czerwonej pasty chilli)
- limonka – sok z połowy
- trawa cytrynowa – 10 cm kawałek (można pominąć lub dodać suszonej trawy)
- papryczka chilli – opcjonalnie (dla amatorów ostrości)
- makaron ryżowy/sojowy
- do dekoracji: dymka
Przepis na zupę tajską z kurczakiem:
1. Mleko kokosowe umieścić w garnku i zagotować wraz z bulionem. Kurczaka umyć, wykroić kostki, usunąć błonki i tłuszczyk. Pokroić w cienkie paseczki. Imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek obrać i przygotować do przeciśnięcia przez praskę.
2. Do wrzącego bulionu/mleka dodać imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kawałeczki kurczaka. Całość gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.
3. Dodać sambal oelek, sos rybny, sos sojowy, sok z limonki, zgniecioną trawę cytrynową oraz pokrojone w plasterki chilli. Zamieszać i gotować jeszcze dodatkowe 5 minut.
4. Podawać z poszatkowaną dymką oraz makaronem ryżowym/sojowym.
Smacznego!!
Inne orientalne, azjatyckie przepisy na moim blogu –>
Orientalny rosół z kaczki,
Pho-bo
Pho-ga
Zupa zrobiła się koloru kakao po dodaniu sosu sojowego. Wcześniej trzeba wrzucić ostatnie składniki bo nie Przechodzi smakiem w 5min…