Klasyczny barszcz czerwony często gości na moim stole i to nie tylko tym świątecznym, ale takim codziennym również. Jego wykonanie jest banalnie proste, przygotowania nie zajmują wiele czasu, a co najważniejsze składniki dostępne są na każdym straganie, czy też palcu targowym. Tym razem barszcz podałam z fasolą jaś, ale można również podawać z ziemniakami, czy też uszkami. Można również popijać barszcz bez żadnych dodatków prosto z kubka. W każdym przypadku będzie Wam smakował.
Tym, którzy do tej pory gotowali barszcz z wykorzystaniem gotowego koncentratu polecam spróbować barszczu ze świeżych buraków – różnica Was zaskoczy.
Smacznego!!
Barszcz czerwony z fasolą
Składniki na zupę:
- buraki – 1kg
- wywar mięsny – 1,5 – 2l (najlepiej woda spod wędzonki, wywar na wędzonych żeberkach)
- czosnek – 1 duży ząbek
- ocet winny – czerwony/jabłkowy – do smaku
- sól, pieprz – do smaku
- dodatki: fasola jaś – 20dkg, ziemniaki lub uszka – fasolkę wcześniej moczymy w wodzie, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
Przepis na barszcz czerwony:
1. Wywar wstawić na piec i doprowadzić do wrzenia. Buraki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek obrać z łupiny.
2. Do gotującego się wywaru wrzucić buraki i od razu dolać chlust octu (na początek proponuję dodać troszkę octu i ewentualnie dolać wedle uznania później). Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość zamieszać, zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować na bardzo małym ogniu przez 5-10 minut (barszcz ma tylko delikatnie mrugać tak jak w przypadku rosołu – nie może się mocno gotować, bo zrudzieje).
3. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ew. dodać więcej octu winnego. Podawać z ugotowaną fasolą jaś, ziemniakami lub uszkami.
Smacznego!!
Barszcz jest najlepszy następnego dnia, więc warto przygotować wcześniej, aby buraki puściły sok.
Proponuję spróbować mojego barszczu zabielanego
A na wigilię najlepszy będzie barszcz czerwony wigilijny