Krupnik z kaszą jęczmienną

Krupnik nie jest wymagająca zupą, ani pod względem składników, ani umiejętności potrzebnych do przyrządzenia. U mnie jest on zupą awaryjną, kiedy brak mi pomysłu czy też ochoty na eksperymenty, a małe brzuchy są głodne i trzeba coś szybko wymyślić. Poza tym zawartość kaszy oraz warzyw sprawia, że jest on dobrym sposobem na przemycenie dzieciom zdrowych składników.
Moje dzieci uwielbiają, a Wasze?
Krupnik z kaszą jęczmienną

Krupnik z kaszą jęczmienną

Składniki na zupę:

  • kasza jęczmienna – 6,7 łyżek lub więcej
  • bulion drobiowy 1,5 l (można również użyć bulionu na żeberkach wieprzowych, golonce)
  • marchew – średnia
  • pietruszka – średnia
  • ziemniaki – 3,4 sztuki
  • sól, pieprz – do smaku
  • liść laurowy – 2 sztuki
  • ziele angielskie – 4 ziarenka
  • śmietana 18% (opcjonalnie)
  • natka pietruszki – do podania

krupnik-przepis

Przepis na krupnik:

1. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę.
2. Bulion doprowadzić do wrzenia. Na wrzący wrzucić ziemniaki, kaszę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, zamieszać i gotować do miękkości ziemniaków. Po 5 minutach gotowania dodać starte warzywa. Gotować dalej.
3. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z natką i/lub zabielony śmietaną.
Smacznego!

Kaloryczność: 233kcal/porcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *