Krupnik nie jest wymagająca zupą, ani pod względem składników, ani umiejętności potrzebnych do przyrządzenia. U mnie jest on zupą awaryjną, kiedy brak mi pomysłu czy też ochoty na eksperymenty, a małe brzuchy są głodne i trzeba coś szybko wymyślić. Poza tym zawartość kaszy oraz warzyw sprawia, że jest on dobrym sposobem na przemycenie dzieciom zdrowych składników.
Moje dzieci uwielbiają, a Wasze?
Krupnik z kaszą jęczmienną
Składniki na zupę:
- kasza jęczmienna – 6,7 łyżek lub więcej
- bulion drobiowy 1,5 l (można również użyć bulionu na żeberkach wieprzowych, golonce)
- marchew – średnia
- pietruszka – średnia
- ziemniaki – 3,4 sztuki
- sól, pieprz – do smaku
- liść laurowy – 2 sztuki
- ziele angielskie – 4 ziarenka
- śmietana 18% (opcjonalnie)
- natka pietruszki – do podania
Przepis na krupnik:
1. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę.
2. Bulion doprowadzić do wrzenia. Na wrzący wrzucić ziemniaki, kaszę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, zamieszać i gotować do miękkości ziemniaków. Po 5 minutach gotowania dodać starte warzywa. Gotować dalej.
3. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z natką i/lub zabielony śmietaną.
Smacznego!
Kaloryczność: 233kcal/porcja