Pomidorowa zupa rybna

Tym, którzy poszczą w Wigilię, ale jednak nie odmówią sobie dobrej zupy, Zalewajka poleca pomidorową zupę rybną. Prosta w przygotowaniu, skromna, na wywarze z rybich głów. Idealna również na elegancki obiad, na którym chcemy zaskoczyć niecodziennym smakiem.
U mnie jest to ulubiona wersja zupy rybnej, po którą chyba najczęściej sięgamy, gdy przychodzi nam ochota na rybę w zupie. I tak jak wspominałam przy okazji poprzedniego wpisu, pomidorowa zupa rybna jest szybka i łatwa w wykonaniu, a to się chyba przed Świętami najbardziej liczy.
To teraz Wy gotujcie, a ja wracam do sprzątania 🙂
Zapraszam!

Składniki na zupę:

  • ryba – w całości – u mnie tym razem pstrąg łososiowy (ale można również użyć dorsza)
  • cebula – 1 średnia
  • czosnek – 1 duży ząbek
  • oliwa z oliwek
  • papryka słodka – 1 łyżeczka
  • płatki chilli, papryka chilli – do smaku
  • pomidory z puszki – 400g
  • bazylia suszona – 1 łyżeczka
  • bulion rybny lub warzywny – 1 l – u mnie rybny (jeśli nie mamy bulionu rybnego to będziemy potrzebować dodatkowo marchewkę, pietruszkę oraz kręgosłup wraz z głową z filetowania ryby)
  • sok z 1/2 cytryny
  • natka pietruszki do dekoracji
  • kilka kromek dobrego chleba
  • zupa-rybna-z-pomidorami

    Przepis na pomidorową zupę rybną:

    1. Rybę wyfiletować rozkrawając ją na pół, wycinając dwa filety i usuwając kręgosłup wraz z głową (ta część przyda się do gotowania bulionu).
    Jak prawidłowo filetować pstrąga można zobaczyć tutaj – filmik pokazuje jak w prosty sposób pozbyć się kręgosłupa oraz licznych ości i przygotować pstrąga do dalszej obróbki.
    2. Marchewkę i pietruszkę obrać, włożyć do garnka wraz z pozostałościami z filetowania ryby (kręgosłup i głowa) i gotować przez ok. godzinę.
    3. Po usunięciu z filetów ości oraz skóry pokroić rybę w 2-3 centymetrową kostkę (niezbyt drobno, bo całe mięso ryby się rozpadnie w gotowaniu, a w zupie mają być wyczuwalne kawałki ryby). Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać.
    4. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać i chwilkę podsmażyć, aż do uwolnienia się aromatu, nie doprowadzając do zrumienienia się czosnku.
    5. Dodać paprykę słodką oraz chilli (troszkę, gotową zupę doprawić do smaku większą ilością chilli), zamieszać i minutkę przesmażyć. Dodać pomidory w puszce (mogą być krojone), zamieszać i zagotować. Dodać bazylię, sok z połowy cytryny, łyżkę oliwy z oliwek. Całość zagotować. Wlać gorący, przecedzony bulion, dodać kawałki ryby, przykryć i całość gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż ryba będzie ugotowana. W trakcie gotowania mieszać delikatnie, żeby ryba się nie rozpadła.
    6. Zupę podawać z natką oraz pieczywem.

    Smacznego!

    zupa-rybna

    Źródło przepisu: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/rybna_pomidorowa_krewetki/przepis.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *