Fakes – grecka zupa z zieloną soczewicą

Jak już wielokrotnie wspominałam przy okazji poprzednich przepisów, zimno i wszechogarniająca szarość na zewnątrz powodują u mnie nieodpartą ochotę na soczewicę oraz na rozgrzewające i sycące zupy. Przeszukując moje zasoby z przepisami wpadłam na taki prosty przepis – grecką zupę z zieloną soczewicą.
Wszystkie składniki miałam pod ręką, więc w kilka minut wyczarowałam zupę, która była zbawieniem na pusty brzuch i na zabieganie w te przedświąteczne dni. Gdy brakuje czasu na długie i wykwintne gotowanie warto zapamiętać takie przepisy. Potrafią uratować niejednego głodomora.
Kilka następnych postów będzie zawierało właśnie takie łatwe i szybkie przepisy. Na blogu pojawią się oczywiście również świąteczne zupy. Także zapraszam do śledzenia!

Składniki na zupę:

  • zielona soczewica – 200g
  • pomidory – 400g – u mnie pomidory z puszki plus dodatkowo kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • marchewka – 1 szt. duża
  • cebula – 1 szt. średniej wielkości
  • czosnek – 1 ząbek
  • bulion warzywny lub drobiowy – 1,5l
  • liść laurowy
  • oregano
  • pieprz, sól – do smaku
  • ocet z czerwonego wina – do smaku – dałam 2 łyżki

fakes

Przepis na grecką zupę fakes z zieloną soczewicą:

1.Marchewkę obrać i pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Soczewicę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Czosnek obrać z łupinki.
2. W garnku w którym będziemy gotować zupę rozgrzać oliwę, na rozgrzaną dodać cebulę, zamieszać i zeszklić. Dodać czosnek, chwilkę podsmażyć (nie rumienić). Dodać pokrojoną marchewkę oraz listek laurowy. Przesmażyć. Dodać pomidory wraz z sokiem, soczewicę orz oregano, zagotować.
3. Zalać całość bulionem, przykryć i gotować aż do miękkości soczewicy (ok. 15-20 minut).
4. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem winnym. Podawać z pieczywem oraz natką pietruszki.

Smacznego!

grecka zupa z zieloną soczewicą

Źródło przepisu: http://strawberriesfrompoland.blogspot.com/2009/12/duchy-jesieni.html

One thought on “Fakes – grecka zupa z zieloną soczewicą

  1. ana

    Ach..gotowałam w domu greckim według porad babci Szuli. Soczewicę trzeba było namoczyc na noc..po pierwszym gotowaniu zebrać pianę która się ciągle pojawia przy gotowaniu.Nie smażyłam ani marchwi ani tym bardziej cebuli..no i sok z cytryny a i feta w kostkę koniecznie..nie z tej bajki ta zupka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *