Wiosna za oknem to i kolory w kuchni muszą się dopasować do nowej pory roku. Tym razem będzie pomarańczowo, a to za sprawą marchewki oraz dyni, które pojawią się jako główne bohaterki zupy marchewkowej z dynią i kaszą. Troszkę namieszałam w oryginalnym przepisie (jak zwykle nie mogę się opanować). A oto co zmieniłam: marchewkę podsmażyłam, zamiast kaszy kuskus dałam jaglaną (choć chyba lepiej, żebyście nie szli tą drogą i zostali przy kaszy kuskus), oczywiście zwiększyłam ilość gotowanej zupy i zamiast bulionu warzywnego dałam mięsno-warzywny. Zupa wyszła pyszna, słodkawa i mocno zawiesista. Idealna na wiosnę, ale jeszcze taką wymagającą rozgrzewania.
Składniki:
- dynia – 300g po obraniu (ja użyłam mrożonej)
- marchew – 4 średnie – 550g
- masło – 1 duża łyżka
- bulion mięsno-warzywny – 1,5l
- pieprz
- przyprawa Garam Masala – szczypta
- cynamon – szczypta
- kurkuma – szczypta
- słodka śmietanka – 30%
- sól
- do podania potrzebne będzą: kasza kuskus/kasza jaglana, papryka czerwona, cukinia, kurkuma, ocet balsamiczny, sól, pieprz, oliwa/olej ryżowy
Przepis na zupę marchewkową z dynią i kaszą:
Paprykę umyć, przekroić i usunąć gniazdo nasienne. Następnie pokroić w cienkie plasterki i rozłożyć na blaszce posmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę. Rozłożyć wraz z papryką na blaszce. Wstawić do piekarnika włączonego na funkcję grill (na średnią moc) i grillować aż do zrumienienia. Gdy papryka i cukinia będą gotowe wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w małą kostkę. W garnku roztopić masło, dodać marchewkę, przesmażyć.
Gdy marchewka lekko nam się podsmaży dodać dynię, całość zamieszać i jeszcze chwilkę przesmażyć. Po 3 minutach całość zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw.
Czekając na zupę przygotować kaszę – sposób przygotowania kaszy kuskus podany jest na opakowaniu – należy ją zalać wodą tak, aby woda sięgała 0,5 cm ponad krawędź kaszki – ja często również dodaję sól. W przypadku kaszy jaglanej zagotować wodę i wrzucić przepłukaną kaszę na osolony wrzątek. Gotować ok. 8 minut – po tym czasie sprawdzić, czy kasza jest gotowa. Czas gotowania jest krótki, ponieważ chcemy ugotować kaszę na sypko, a nie rozgotować jej całkowicie. Zdjąć z ognia, odcedzić i przełożyć do miski. Do kaszy dodać troszkę kurkumy, dołożyć grillowane warzywa, przyprawić solą, pieprzem oraz/ewentualnie octem balsamicznym oraz oliwą z oliwek lub olejem ryżowym.
Gdy warzywa są już miękkie na koniec doprawić zupę przyprawami (przyprawiać powolutku dodając małe porcje przypraw, lepiej dosypać niż przesadzić z ich ilością) i zmiksować blenderem dodając słodką śmietankę.
Gotowy krem przelać do talerzy i udekorować kaszą z warzywami (kasza nie musi być podawana na ciepło).
Smacznego!!!
Źródło przepisu: http://bayaderka.blogspot.com/2012/10/zupa-krem-z-marchewki-i-dyni-carrot-and.html