A to jeszcze jeden z zapomnianych i odkopanych letnich przepisów, czyli chłodnik pomidorowy. Chłodnik ten to pomidorowa alternatywna na upały dla wielkich amatorów oraz admiratorów pomidorówki. Super szybki w przygotowaniu, łatwy, lekki i mocno pomidorowy. Ja w upały często gotuję wcześnie rano lub wieczorem, a ten chłodnik idealnie się sprawdza w takie dni. Ugotowany wcześniej, sam się schładza, a potem tylko na chwilę do lodówki i gotowe!
Mój chłodnik podałam z paluszkami grissini, ale można podawać również z grzankami lub innymi ulubionymi dodatkami. A jakie są Wasze ulubione dodatki do zup?
Składniki:
- pomidory – najlepiej świeże – 1 kg (poza sezonem mogą być pomidory z puszki)
- szalotki – 2 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- bulion warzywny – 500ml lub więcej
- oliwa z oliwek
- bazylia – świeża – 2 łyżki
- słodka papryka w proszku
- sól, pieprz – do smaku
Przepis na chłodnik pomidorowy:
-
1. Skórkę na pomidorach delikatnie naciąć, pomidory włożyć do naczynia i zalać wrzątkiem. Odstawić na 3 minutki. Następnie odlać wrzątek i zalać pomidory zimną wodą.
2. Szalotki oraz czosnek obrać. Szalotki zszatkować. Czosnek należy przygotować do przeciśnięcia przez praskę.
3. Do garnka, w którym będziemy gotować zupę wlać oliwę i włączyć ogień. Na gorącą oliwę wrzucić szalotki, zamieszać i chwilkę smażyć. Następnie dodać czosnek i ponownie przesmażyć pilnując, aby czosnek się nie przypalił.
4. Do garnka dodać pomidory, bulion, paprykę, sól oraz pieprz.
5. Zagotować, zmniejszyć ogień i pogotować ok. 10 minut.
6. Po ostygnięciu zmiksować i włożyć do dalszego schłodzenia do lodówki.
7. Do dekoracji używamy dodatkowej porcji oliwy z oliwek oraz świeżych listów bazylii.
Smacznego!