Bulion tajski
Przepis na bulion tajski znalazłam na Kwestii Smaku i myślę, że idealnie nadaje się do przygotowania szybkiej orientalno-azjatyckiej zupki, która wzbogacona o charakterystyczne dla tego regionu dodatki sprawi, iż każdy bez długotrwałego gotowania będzie mógł skosztować dalekowschodniej kuchni.
Bulion tajski
Składniki na bulion:
- woda – 1l
- sos sojowy – 2 łyżki
- sos rybny – 1 łyżka
- ocet ryżowy – 1 łyżka (można zastąpić sokiem z limonki)
- olej sezamowy – 2 łyżeczki
- brązowy cukier – 1/2 łyżki
- chilli – kilka plastrów – do smaku
- imbir – 5 plasterków
- trawa cytrynowa – 10 cm kawałek lub łyżeczka suszonej – zgnieciona
- cebula – połówka małej
- por – biała część – 15 cm kawałek
- marchewka – obrana i pokrojona w plasterki
- czosnek – 1 ząbek – przekrojony
- natka pietruszki lub świeża kolendra – kilka gałązek
- sól – do smaku (zanim dodacie koniecznie należy spróbować – sosy: sojowy oraz rybny są bardzo słone)
Przepis na bulion tajski:
1. Wszystkie składniki umieścić w garnku, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez ok. 30 minut. Po ugotowaniu bulion przecedzić przez sitko.
2. Bulion można wykorzystać do zup tajskich.
Na blogu pojawił się wpis z wykorzystaniem tego bulionu – tajska zupa rybna.