Tym, którzy jeszcze nie próbowali szparagów polecam spróbowanie tego przepisu na białą zupę szparagową. Z poniższych składników wyjdzie Wam delikatna, kremowa i lekka zupa, więc jeśli preferujecie bardziej gęste kremy koniecznie zwiększcie ilość szparagów oraz ziemniaków. Zapraszam na odrobinę luksusu 🙂
Biała zupa szparagowa
Składniki na zupę:
- pęczek białych szparagów – 500g
- ziemniaki – 2 średniej wielkości sztuki
- masło – 2 łyżki
- oliwa – łyżka
- cebula – mała
- gałka muszkatołowa – do smaku
- mleko – 250-300ml
- bulion warzywny ugotowany z dodatkiem zdrewniałych końcówek szparagów – 1l
- sól, pieprz – do smaku
Przepis na białą zupę szparagową:
1. Szparagi opukać, pokroić na kawałki odcinając główki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
2. W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę masła i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać kolejną łyżkę masła i szparagi (bez główek), podsmażyć przez 1-2 minuty delikatnie mieszając. W międzyczasie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
3. Wlać bulion wraz z mlekiem, zamieszać i zagotować uważając, aby mleko nie wykipiało. Całość gotowa ok. 10 minut, aż do miękkości ziemniaków, następnie dodać główki szparagów i dalej gotować kolejne 2 minuty. Sprawdzić, czy wszystko jest dobrze ugotowane i zdjąć zupę z ognia odławiając kilka główek szparagów do dekoracji.
4. Zmiksować na gładki krem blenderem ręcznym i następnie krem przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łykowatych części szparagów. Zupę spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. Podawać z główkami szparagów i grzanką z chleba z ziarnami.
Smacznego!!