Zupa cukiniowa z miętą

Przepisów na zupę cukiniową jest wiele. Każdy z nich podobny do innego. Czasami różnią się między sobą tylko jednym składnikiem. Dodatkiem, który sprawia, że cukiniowa smakuje w ten, a nie inny sposób. W tym przepisie tym super dodatkiem jest mięta, aromatyczna i niezastąpiona. Wprost idealna na lato. Sama zupa bez tego ekstra dodatku jest nijaka, więc nie polecam rezygnować z niego. A dla tych, którzy nie mają akurat mięty, proponuję zastąpić ją np. natką pietruszki (sama czasami głównie w okresie zimowym tak robię, jak to mówią z braku laku…). Z natką wychodzi zaskakująco dobra, ale z miętą jest zdecydowanie lepsza. Lekka i prosta zupa na ciepłe dni. Zapraszam!

Składniki:

  • cukinia – 500g
  • cebula – mała
  • ziemniak – duży
  • czosnek – ząbek
  • masło – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • bulion warzywny lub drobiowy – 1,5l
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka lub 1 ziemniak ekstra
  • jogurt – najlepiej grecki – 3 łyżki
  • sól, pieprz

zupa-cukiniowa-z-mieta

Przepis na zupę z cukinii:

Cebulę obrać i poszatkować, odłożyć. Ziemniaka obrać i pokroić w małą kostkę. Cukinię wraz ze skórką pokroić w kostkę, odłożyć. Czosnek obrać z łupiny.
W garnku rozgrzać oliwę wraz z masłem. Na gorący tłuszcz wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać czosnek przeciskając go przez praskę. Zamieszać całość i chwilkę przesmażyć. Dodać ziemniaki, całość ponownie zamieszać i smażyć przez 3 minuty. Dodać cukinię i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
Wlać bulion, zamieszać i gotować całość aż warzywa, a zwłaszcza ziemniak będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodać miętę oraz mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. Zupę zagotować i zdjąć z ognia.
W osobnym naczyniu przygotować jogurt, który należy zahartować kilkoma chochelkami gorącej zupy. Tak zahartowany jogurt wlać do zupy, zamieszać i całość zmiksować na krem blenderem ręcznym. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z grzankami lub z ryżem.
Smacznego!!

Źródło przepisu: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/zupa_z_cukinii/przepis.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *