Zupa krem z pieczonych pomidorów, papryki i cebuli

Zupa krem z pieczonych pomidorów, papryki i cebuli to taka zupa „Zosia Samosia”. Na początku troszkę pracy z nią jest, ale tak naprawdę to robi się sama. Upieczenie warzyw, czyli papryki, czosnku, cebuli oraz pomidorów nie zajmuje zbyt wiele czasu, potem tylko należy całość zmiksować, przyprawić i krem z pieczonej papryki prawie gotowy. W oryginalnej wersji był słodki i łagodny, ale dodatek pasty harissa nieco podkręcił jego moc i z grzecznego kremu zrobiła nam się ostro paprykowa, piekielna zupa-krem. Lubię takie zupy, które można dowolnie modyfikować w zależności od upodobań i nastroju – latem można zjeść aromatyczną i słodkawą paprykową zupę, a jesienią – rozgrzać się dzięki dodatkowi ostrych przypraw.
Zapraszam!
Zupa-krem z pieczonych pomidorów, papryki i cebuli

Zupa krem z pieczonych pomidorów, papryki i cebuli
Składniki na zupę:
  • pomidory – 4 szt.
  • czerwona papryka – 2 średnie
  • czerwona cebula – 1 duża
  • czosnek – 3 ząbki
  • oliwa z oliwek – do polania warzyw
  • bulion drobiowy/warzywny – 1l lub więcej
  • tymianek – kilka gałązek
  • sól, pieprz
  • ostra wędzona papryka/papryczka chilli/pasta harissa – opcjonalnie

przed i po

Przepis na zupę krem z pieczonej papryki:

1. Piekarnik nagrzać do 200°C. Pomidory umyć oraz przekroić na ćwiartki. Papryki umyć przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki. Warzywa wraz z nieobranym czosnkiem umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Delikatnie polać oliwą, posolić oraz rozłożyć gałązki tymianku. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
2. Piec ok. 40 minut, aż pomidory zmiękną, papryka sczernieje (cebulę można wcześniej wyciągnąć, aby się nie przypaliła).
3. Upieczoną paprykę włożyć np. do woreczka i zostawić, aż delikatnie przestygnie. Następnie obrać ją ze skórki i przełożyć do blendera. Pomidory oraz cebulę dodać do papryki, czosnek wycisnąć z łupinek i dodać do warzyw w blenderze. Tymianek wyrzucić.
4. Wszystkie upieczone warzywa zmiksować dodając bulion (ilość bulionu możemy dostosować do swoich upodobań – im mniej, tym krem będzie bardziej gęsty).
5. Doprawić do smaku solą, pieprzem, pastą harissa/ostrą papryką lub chilli.
Smacznego!

Wartości odżywcze – kalorie – zupa pomidorowa – dieta

Kaloryczność odnosi się do proponowanej przeze mnie wyżej gramatury.
pomidory – 150kcal, B 9g, T 2g, W 36g, Bł. 12g
czerwona papryka – 84kcal, B 3,9g, T 1,5g, W 19,8g, Bł. 6g
czerwona cebula – 32kcal, B 1,5g, T 0,4g, W 7,2g, Bł. 1,8g
czosnek – 21kcal, B 0,9g, T 0,3g, W 18g, Bł. 0,6g
oliwa z oliwek – 164kcal, B 0g, T 18,3g, W 0g, Bł. 0g
bulion drobiowy/warzywny – 431kcal, B 43g, T 26g, W 12g, Bł. 5,5g

Kaloryczność porcji (w ok. 250 – 300ml): 176kcal, B 12g, T 10g, W 19g, Bł. 5g
Cebula, czosnek i tymianek