Długo czekałam, aby ugotować tą zupę i tak się jakoś składało, że albo mi łosoś „wyszedł” lub raczej „odpłynął”, albo ziemniaki znowu miałam nie takie, jak trzeba. Ale w końcu broniąc łososia jak lwica (żeby go nikt nie zjadł przez „przypadek” 🙂 ) przystąpiłam do działania. Cóż można o niej napisać? Tania, prosta i super pożywna! To w trzech słowach, a rozwijając myśl… Zupa krem ziemniaczany nie sprawi nikomu trudności w wykonaniu, jest szybka do przyrządzenia, ale odpowiednio „podkręcona” może się sprawdzić jako gorące danie na imprezę. Wystarczy przelaną do miseczek polać dodatkowo oliwą, posypać płatkami chilli oraz koperkiem, a zamiast grzanek podać tortille z kremowym serkiem i łososiem. Efekt „wow” gwarantowany!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut
Składniki:
- ziemniaki do gotowania – 60 dkg
- por – 100 g białej części
- bulion drobiowy – 1,5 l
- mleko – 250 ml
- masło – 1 łyżka
- łosoś wędzony – kilka kawałków
- cytryna
- koperek
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Przepis na zupę krem ziemniaczany z łososiem i koperkiem:
Umyć pora oraz ziemniaki. Ziemniaki obrać i pokroić na małe kawałeczki (im mniejsze kawałeczki, tym szybciej się nam ziemniaki ugotują w bulionie) i odłożyć do miski. Następnie poszatkować pora i również odłożyć.
W garnku roztopić masło, wrzucić pora i zeszklić go. Jeśli por jest gotowy, dodać pokrojone ziemniaki. Całość należy przemieszać i chwilkę podsmażyć (ok. 5 minut) mieszając od czasu do czasu, aby ziemniaki troszkę zmiękły. Uważamy, aby nie zaczęły się rumienić.
Do garnka z porami i ziemniakami wlać bulion i mleko, całość przykryć i doprowadzić do wrzenia (trzeba pilnować garnka, bo mleko lubi wykipieć).
Zupę gotoować do miękkości ziemniaków (powinno to zająć ok. 15 minut, ale warto co jakiś czas sprawdzić, czy ziemniaki są już miękkie). W międzyczasie przygotować dodatki: łososia należy pokroić w paseczki lub drobną kostkę, a koperek poszatkować.
Po 15 minutach sprawdzić, czy ziemniaki są już miękkie. Jeśli tak, to zdjąć zupę z pieca i całość zmiksować na gładki krem (jeśli chcemy uzyskać bardziej gładką konsystencję, to można krem przetrzeć przez sitko).
Doprawić do smaku solą, pieprzem (dla tych, którzy chcą, aby pieprz się nie odznaczał na tle zupy, polecam użycie pieprzu białego) oraz gałką muszkatołową. Skropić cytryną. Zupę przelać do talerzy, posypać koperkiem i dodać łososia. Nie polecam rezygnować z niego, bo o smaku tej zupy to on właśnie decyduje.
Smacznego 🙂
Wersja z tortillami: Kremowy serek kanapkowy wymieszać z ząbkiem czosnku, dodając kilka kropel oliwy lub jogurtu dla rozluźnienia konsystencji. Gotowe tortille podgrzać przez chwilkę na patelni, aż do delikatnego zrumienia. Tortille posmarować obficie przygotowanym serkiem, rozłożyć łososia, dodać rukolę lub szpinak, skropić całość sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem oraz koperkiem. Całość zwinąć zawijając dwa brzegi do środka i zrolować. Przekroić w poprzek na dwie części.
Źródło przepisu:https://zakochanewzupach.pl/krem-z-ziemniakow-z-wedzonym-lososiem