Zupa-krem pomidorowo-pomidorowa

Nazwa tej zupy jest jak najbardziej prawidłowa. Jest ona bardzo pomidorowo-pomidorowa.
Jak tylko popatrzycie na zdjęcia, na ten piękny, apetyczny czerwony kolor to ruszycie na stragany po pomidory i z największą rozkoszą przyrządzicie ją dla siebie w zaciszu swojej kuchni. Polecam, zwłaszcza na końcówkę tego wakacyjnego okresu. Jak nie teraz, to kiedy? W zimie takich dojrzałych i pysznych pomidorów nie znajdziecie, więc śmiało, śmiało…

Ja użyłam pomidorów malinowych, więc moja pomidorowa wyszła słodka, ale jak najbardziej inne również się nadadzą i można je wykorzystać.

Jak już wspominałam w poprzednim wpisie postaram się dodawać kaloryczność poszczególnych zup, tak dla ułatwienia, a jednocześnie, aby po prostu wiedzieć, gdzie te kalorie siedzą.
A teraz przepis.
Aromatyczna Zupa pomidorowo-pomidorowa z tymiankiem i oregano

Zupa-krem pomidorowo-pomidorowa

Składniki na zupę:

  • pomidory – 5 dużych sztuk (u mnie malinowe)
  • cebula – mała
  • czosnek – 1 duży ząbek
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • bulion warzywny – 1,5l
  • marchewka – mały kawałek
  • oregano, tymianek – świeży – do smaku
  • sól, pieprz – do smaku

Mocno czerwona zupa pomidorowa z tymiankiem i oregano

Przepis na zupę-krem pomidorowo-pomidorową:

1. Czosnek, cebulę oraz marchewkę obrać i pokroić. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
2. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zamieszać i zeszklić. Do zeszklonej dodać czosnek i całość chwilkę przesmażyć. Następnie dodać pomidory i ponownie minutkę przesmażyć.
3. Zalać bulionem, dodać marchewkę, zagotować. Gotować ok. 25-30 minut. Na koniec dodać zioła. Zmiksować na gładki krem (można również przetrzeć, aby pozbyć się pestek, ale nie jest to konieczne). Podawać posypaną dodatkową porcją ziół.
Smacznego!

Kaloryczność i wartości odżywcze odnoszą się do proponowanej przeze mnie gramatury:
pomidory – 150kcal, B 9g, T 2g, W 36g, Bł. 12g
cebula – 17kcal, B 0,8g, T 0,2g, W 3,8g, Bł. 0,9g
czosnek – 7kcal, B 0,3g, T 0g, W 1,6g, Bł. 0,2g
oliwa z oliwek – 164kcal, B 0g, T 18,4g, W 0g, Bł. 0g
bulion warzywny – 62 kcal, B 4,2g, T 0,7g, W 18,6g, Bł. 9,3g
marchewka – 11kcal, B 0,4g, T 0,1g, W 3,5g, Bł. 1,4g

Kaloryczność porcji (w 250ml): 82kcal, B 3g, T 4,3g, W 12,7g, Bł. 4,8g
Wartości odżywcze: witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E, H, K i PP, potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt, brom, kwas foliowy, przeciwutleniacze, biotyna

pomidorki i zioła (tymianek i oregano)

Zapraszam również na inne pomidorowe specjały:
Klasyczna pomidorówka
Pomidorowa z soczewicą
Zupa pomidorowa z ciecierzycą
Pomidorowa zupa rybna
Pomidorowy chłodnik gazpacho
Zupa pomidorowo-pomarańczowa
I na koniec kilka orientalnych propozycji z udziałem pomidorów:
Zupa dahl
Marokańska zupa z soczewicą
Fakes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *