Zupa rybna z dorsza na mleku

W oryginalnym przepisie zupa rybna z dorsza była przygotowana na Wigilię, ale przyznam, że pasuje nie tylko na tą okazję. Tak na co dzień też można się takimi rarytasami częstować i nawet trzeba biorąc pod uwagę zdrowotne właściwości ryb.
Dorsz jest na tyle popularną rybą, że nie powinniście mieć problemów z dostępnością, a jeśli kupiliście sam filet i brakuje Wam rybnych pozostałości to zdecydowanie wystarczy sam bulion ugotowany z warzyw z listy (możecie dorzucić kawałki ryby, które zostaną po pokrojeniu fileta na kawałeczki).
Smacznego i zapraszam do gotowania i komentowania.
zupa rybna przepis

Zupa rybna z dorsza na mleku

Składniki na bulion:
Składniki na bulion:

  • pozostałości po filetowaniu ryby – kręgosłup, głowa (należy usunąć oczy)
  • marchewka – 1 szt.
  • pietruszka – 1 szt.
  • seler – kawałek
  • por – 10cm kawałek białej części
  • zioła: kilka gałązek natki pietruszki, nać selera, lubczyk
  • cebula – mała
  • suszone pomidory – 2 szt.
  • liść laurowy – 2 szt.
  • ziele angielskie – 4 ziarenka
  • pieprz ziarnisty – 10 szt.
  • goździki – 2 szt.

Składniki na zupę:

  • cebula
  • marchewka
  • seler naciowy – 2 łodygi
  • wywar rybny – ok. 1 litra
  • mleko – 250ml
  • śmietana 18% – 200ml
  • ziemniaki – 4 średnie
  • masło – 2 łyżki
  • dorsz – filet – 300g
  • sól, pieprz
  • sos rybny – 1 łyżka
  • trawa cytrynowa – suszona – mała garść

Zupa rybna

Przepis na białą zupę rybną z dorszem:

1. Przygotować wszystkie składniki na bulion: marchewkę, pietruszkę, pora oraz seler umyć i obrać, jeśli trzeba. Cebulę opalić nad ogniem (nie obierać). Rybę wyfiletować i usunąć z głowy oczy. Wszystkie składniki na bulion wraz z przyprawami umieścić w garnku i zalać zimną wodą (ok. 2 l). Gotować ok. 1 godziny.
2. Mięso ryby podzielić na małe kawałki, odłożyć. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Seler naciowy oraz cebulę w kostkę.
3. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę, zezłocić. Dodać marchew oraz seler naciowy, przesmażyć ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu. Całość zalać bulionem, dodać ziemniaki oraz trawę cytrynową. Zagotować. Gotować do miękkości ziemniaków (ok. 15 minut).
4. Gdy ziemniaki będą ugotowane dodać mleko, zagotować. Następnie włożyć kawałeczki ryby, zamieszać i gotować kilka minut (ok. 5 min, bo ryba się rozpadnie).
5. W osobnym naczyniu zahartować śmietanę z gorąca zupą, przelać z powrotem do garnka delikatnie mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sosem rybnym. Można podawać z koperkiem.
Smacznego!
dorsz zupa rybna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *