Zupa porowo ziemniaczana to zdecydowanie zupa dla zapominalskich! Dlaczego dla nich? Bo chyba każdy ma w swojej kuchni pora i ziemniaki 🙂 Dodając do tego troszkę masła, kwaśną śmietanę oraz kilka przypraw można stworzyć niesamowitą zupę, która zachwyci głodnych domowników. Korzystając z przygotowanych wcześniej bulionów zupa ta jest do wykonania w 20 minut!
Mnie osobiście zadziwiła doskonałym i niebagatelnym smakiem, a to przecież tylko zupa z pora i ziemniaków. To właśnie kocham w kuchni! Coś niesamowitego powstaje ze zwykłych składników.
Ktoś ma ochotę na pyszną zupkę? Zapraszam do gotowania!
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 25 minut
Składniki:
por- biała część – ok. 150 gram
ziemniaki – 3 duże
masło – 2 łyżki
bulion – 2 litry
śmietana 18% – 3 łyżki
sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa,
do dekoracji: posiekana rukola, starty żółty ser/parmezan, oliwa z oliwek, grzanki
Przepis na zupę porowo-ziemniaczaną:
Pora poszatkować, ziemniaki pokroić w małą kostkę. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać pora i zeszklić. Dołożyć ziemniaki, zamieszać całość i przesmażyć ok. 5 minut pilnując, aby nie przypalić. Dodać bulion, całość zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Pogotować do miękkości ziemniaków (ok. 15 minut). Przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką oraz oregano. Całość zmiksować na gładki krem*. Przelać do miseczek, posypać rukolą, serem/parmezanem i polać oliwą. Smacznego!
Źródło przepisu: http://pesto.art.pl/kuchnia/zupy/zupa_porowa.php z moimi modyfikacjami
Uwago dodatkowe:
Jeśli używacie bulionu drobiowego, warto zmniejszyć ilość masła lub zebrać trochę tłuszczu z bulionu, bo zupa może wyjść troszkę za tłusta i zbyt kaloryczna.
* jeśli ktoś woli, aby w zupie coś pływało można część ziemniaków i pora przełożyć do blendera, zmiksować i dodać z powrotem do zupy