W poszukiwaniu nowych smaków zawędrowałam na stronę p. Joanny (Kwestia Smaku), która obfituje w przepisy kuchni polskiej, ale przepisy te często są cudownie zmodyfikowane. Takie ugotowane na nowo.
Muszę to przyznać, że uwielbiam jej kuchnię. Oczywiście nie wszystko trafia w mój gust, a raczej w kubki smakowe, ale generalnie cenię ją za świeże spojrzenie i wnoszenie w naszą kuchnię (naszą, czyli polską) lekkości i powiewu nowoczesności. Ta grochówka z pewnością jest nowoczesna, inna, naprawdę warta ugotowania i spróbowania. Gorąco polecam i zapraszam do gotowania!
Grochówka z soczewicą i chorizo
Składniki na zupę:
- groch łuskany (połówki) – niepełna szklanka
- woda – 1,5 -2l
- kiełbaska chorizo – 100g (lub inna sucha kiełbaska, może być nawet dobre salami)
- cebula – mała
- czosnek – 1 ząbek
- tymianek, majeranek x 1 łyżeczka
- marchewka – średnia
- pietruszka – średnia
- por – kawałek
- seler – ćwiartka
- pomidory z puszki – krojone – 400g wraz z sokiem (można użyć passaty pomidorowej)
- ziemniaki – 2 sztuki – opcjonalnie
- soczewica czerwona – pół szklanki
- sól, pieprz – do smaku
Przepis na grochówkę z soczewicą i chorizo:
1. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek pokroić w plasterki. Groch opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Przygotować włoszczyznę: obrać ze skórki, umyć, marchew i pietruszkę pokroić w plasterki, a pora i seler pozostawić w całości. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, odłożyć. Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą.
2. Kiełbaskę pokroić w plasterki (niezbyt cienkie), rozgrzać garnek w którym będziemy gotować zupę. Na gorący wrzucić kiełbaskę, podsmażyć kilka minut mieszając i pilnując, aby się nie przypaliła. Ma się delikatnie zarumienić. Kiełbasę wyjąć do miseczki, a na wytopiony tłuszcz wrzucić cebulę, którą również delikatnie należy zrumienić (uważać, żeby się nie przypaliła). Na koniec dodać majeranek oraz tymianek. Zamieszać i minutkę przesmażyć mieszając.
3. Do cebuli dodać groch, wlać wodę i zagotować. Dodać całą włoszczyznę, delikatnie posolić (płaska łyżeczka), przykryć i zagotować.
4. Gotować przez 45 minut na niewielkim ogniu, po upływie 30 minut wyciągnąć selera oraz pora, a dodać pomidory z puszki.
5. Po upływie 45 minut dodać ziemniaki, kiełbaskę oraz soczewicę. Gotować całość dodatkowe 15-20 minut (aż do miękkości ziemniaków).
6. Na koniec przyprawić pieprzem i solą, można dodać troszkę przegotowanej wody, jeśli grochówka będzie za gęsta. Podawać z natką pietruszki.
Smacznego!!