Przepis na barszcz biały zna każda Pani Domu. I gdyby zapytać, jak się robi najlepszy barszcz to pojawiłoby się tyle przepisów na niego, ile kucharek zabrałoby głos w tej sprawie. Z barszczem prawda jest taka, że co kuchnia to inny przepis. W moim rodzinnym domu był on gotowany w inny sposób niż w domu rodzinnym mojego męża. Który jest lepszy? Trudno powiedzieć, bo są to dwa różne barszcze. Każdy wyśmienity.
No i oczywiście jest jeszcze odwieczny problem z nazewnictwem.
Żur czy barszcz biały? Jaka jest różnica?
Wikipedia podaje, iż żur (zakwas) przyrządzany jest na bazie mąki żytniej, a zakwas na barszcz biały z mąki pszennej. Uważa się również, że różnicy między barszczem białym, a żurem trzeba szukać gdzie indziej, a dokładniej w wywarze, z którego robimy zupę. Żurek jest zupą postną podawaną z ziemniakiem lub jajkiem, natomiast barszcz biały jest przygotowywany na bazie wywaru z boczku/kiełbasy lub też z wywaru pozostałego z gotowania szynki.
Patrząc na moją listę składników i powyższe wyjaśnienia w mojej wersji będzie to na 100% barszcz biały. Taki na bogato, bo z porządną porcją domowej kiełbasy białej. I żeby wszystko było oczywiste, domową tzn. kiełbasą robioną ręcznie w domu. Świetna sprawa, polecam na jesienne wieczory 😉
Składniki:
-
Składniki na wywar:*
- boczek wędzony – 500g
- czosnek – 2 ząbki
- liście laurowe – 3 szt.
- majeranek suszony
- woda – 2l
- cebula
- żur/barszcz biały – 0,5l
- chrzan – 150g
- śmietana – 3 łyżki
- ziemniaki – 300g
- jajka ugotowane na twardo – 3 szt.
Pozostałe składniki:
Przepis na barszcz biały:
1. Boczek pokroić na plastry. Ząbki czosnku rozgnieść końcem noża. Boczek, czosnek, majeranek oraz liście laurowe umieścić w garnku i zalać wodą. Garnek wstawić na piec, zagotować i gotować o. 1 godziny.
2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wyciągnąć boczek z garnka i pokroić w drobną kostkę. Boczek oraz cebulę umieścić na patelni i obsmażyć. Ziemniaki włożyć do wywaru i całość dalej gotować aż do miękkości.
3. Podsmażoną cebulę i boczek przełożyć do garnka z wywarem, zakwas zamieszać i dodać do garnka z boczkiem. Całość zostawić na piecu i delikatnie gotować.
4. Z jajek oddzielić żółtka, białka drobno skroić, odłożyć. Do żółtek dodać kilka łyżek wywaru i rozetrzeć je widelcem. Do roztartych żółtek dodać śmietanę, zamieszać. Ponownie do żółtek dodać kilka chochelek zupy, zamieszać i przelać do barszczu. Całość zamieszać i uważać, aby barszcz się nie zagotował.
5. Do barszczu dodać pokrojone białka oraz chrzan. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
6. Podawać z domową białą kiełbasą – przepis można znaleźć na tej stronie** lub z kiełbasą jak w oryginalnym przepisie.
Smacznego!
* możemy również użyć gotowego wywaru z gotowania szynki lub boczku – 2 l, ale dodatkowo będziemy potrzebować wędzonego boczku – 400g
** dodam tylko, że użyliśmy dużo więcej przypraw – warto samodzielnie przed nabijaniem w jelita spróbować przygotowanej masy
Źródło przepisu: http://kuchnialidla.pl/blog/ksiazka-pascal-kontra-okrasa-musisz-ja-miec-na-swojej-polce