Fasolka po bretońsku

Fasolkę po bretońsku nie trzeba przedstawiać, chyba każdy z nas ją zna i pamięta z czasów swojego dzieciństwa. Prosta w wykonaniu, dzięki zasmażce i samej fasoli bardzo pożywna, nasza – choć po bretońsku ;).

Przygotowując ten wpis znalazłam wiele ciekawych informacji na temat fasoli i jej zalet – witaminy, mikroelementy, białko roślinne oraz błonnik. Wśród wad – oczywiście jedna, która powoduje naszą niechęć do fasoli, a mianowicie niesamowita zdolność do powodowania wzdęć. Aby im zapobiec należy fasolę dobrze namoczyć (min. 12 h), przepłukać, a nawet po zagotowaniu namoczonej fasoli wodę wylać, ponownie zalać wodą i gotować do miękkości.

Już więcej nie będę reklamować, ugotujcie koniecznie.

fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku
Składniki na zupę:
  • kiełbasa – 1 duża laska – ewentualnie resztki wędlin, boczek wędzony
  • fasola jaś – 400g
  • woda – 2,5l
  • cebula – średniej wielkości
  • czosnek – 1 duży ząbek
  • przecier pomidorowy – mały słoiczek
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • ziele angielskie – 3 szt.
  • liść laurowy – 2 szt.
  • zasmażka – 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki
Przepis na fasolkę po bretońsku:

1. Fasolę wypłukać, zalać wodą i odstawić na min. 12 godzin.
2. Wodę w której moczyła się fasola wylać i nalać świeżej. Wstawić na piec, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować (ok. 45-50 minut) dodając ziele angielskie oraz liść laurowy.
3. Kiełbaskę (ew.boczek) pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przygotować do przeciśnięcia przez praskę.
4. Rozgrzać patelnię, wrzucić kiełbasę i smażyć na złoto. W połowie smażenia kiełbasy dorzucić cebulę, a na minutę przed końcem dodać czosnek. Całość zamieszać i zdjąć z ognia.
5. Kiełbasę wraz z dodatkami przełożyć do gotującej się fasolki, dodać przecier pomidorowy, majeranek i gotować przez następne 45-60 minut, aż fasola będzie całkowicie miękka.
6. W międzyczasie przygotować zasmażkę: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę, energicznie mieszając pozwolić mące się przesmażyć.
7. Gdy fasola będzie ugotowana dodać zasmażkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z chlebem.
Smacznego!!

fasolka po bretońsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *