Kartoflanka to zdecydowanie zupa jesienno-zimowa. Czasami zdarza mi się ją gotować jeszcze na wiosnę (raczej w te zimniejsze dni), ale w lecie kartoflanka odchodzi w zapomnienie. Zupa dzięki zawartości boczku oraz ziemniaków jest super sycąca i rozgrzewająca, a jej zawiesista konsystencja „zapcha” nawet największych głodomorów 🙂
Oczywiście całość z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Pyszności!
Czas gotowania: 35 minut
Czas przygotowywania: 20 minut
Składniki:
- ziemniaki – 1 kg
- bulion drobiowy/mięsny/na wędzonce – 2 l
- marchew – 2 szt.
- seler – ćwiartka
- cebula – średnia
- wędzony boczek – 20 dkg
- masło – 1 łyżka
- śmietana 18% – 2 łyżki – opcjonalnie
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przepis na kartoflankę
Warzywa umyć i obrać ze skórki. Selera, cebulę oraz ziemniaki pokroić w kostkę, a marchewkę w plasterki. W garnku roztopić masło i wrzucić cebulę. Zeszklić. Dorzucić marchewkę, selera oraz połowę ziemniaków. Całość zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Całość gotować, aż do miękkości warzyw (ok. 20 minut).
Drugą połowę ziemniaków włożyć do osobnego garnka, zalać wodą i ugotować. W międzyczasie pokroić boczek w drobną kostkę i wysmażyć na patelni na chrupko. Wysmażony boczek dodać do gotującej się zupy.
Gdy ziemniaki są już miękkie, odcedzić i zalać 2 szklankami bulionu. Całość zmiksować na gładki krem i przelać do zupy.
Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać również śmietanę uprzednio ją hartując.
Przelać na talerz i posypać natką.
Źródło przepisu: http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/zupy/kartoflanka
Pycha!!! Dziękuję za tak prosty i pyszny przepis!